Komolyan veszi a Magosfa Alapítvány Börzsöny és a Dunakanyar jövőjét. A tizennyolc éve működő zöld szervezet a környezeti nevelés, az ökoturizmus és a fenntartható területi fejlesztés területén tevékenykedik. Jövőre indul náluk a biogazdálkodási képzés.

A környezetbarát gazdálkodással kapcsolatos szakmai anyagokért nem kell a szomszédba mennie a Magosfa Alapítványnak. A Csehországgal és Szlovákiával közös Erasmus-pályázaton a szervezet a biogazdálkodás, az ökoturizmus és a helyi értékek megőrzése témakörökben készített már komplex felnőttképzési oktatási programokat.

Terepen. Fotó: Magosfa Alapítvány

„A biogazdálkodási képzés a sok kiköltöző miatt nagyon népszerű a Dunakanyarban, főleg azok között, akik nem elégednek meg azzal, hogy egész nap a számítógépet bámulják, hanem valamit kezdeni is akarnak az életükkel. Sokan vásárolnak elhagyott gyümölcsösöket, többségében magánszemélyek, akik kisebb területeken gazdálkodnak, de vannak közöttük olyanok, akik ebből élnek” – mondta Kelemen Zoltán, a Magosfa Alapítvány elnöke a Very Important Planetnek.

Kismagos. Fotó: Magosfa Alapítvány

Az alapítvány legfontosabb tevékenysége a környező lakosság környezettudatos szemléletének kialakítása, ehhez nyújt segítséget a nemrég megújult Kismagos Erdei Oktatóközpont és Szállás.

A kulcsos házban jól felszerelt oktatóközpontot hoztak létre, ami alkalmas iskolás csoportok többnapos fogadására is.

„A gyerekeket ki kell vinni a természetbe, hogy kiszakadjanak a szokások komfortzónájukból. Az iskolások számára van 50 erdei iskola modulunk különböző témakörökben, amiből a csoportok választhatnak. Megismerkedhetnek a környék növény- és állatvilágával, a komposztálással, a tájfajtákkal, és biciklivel körbe is járhatják a Börzsönyt” – mondta az alapítvány elnöke.

Kelemen Zoltán szerint az ökoturizmus, és a környezetkímélő mezőgazdaság fejlesztéséhez elengedhetetlen a szennyezési források és az illegális szemétlerakók felszámolása.

Kenusok. Fotó: Magosfa Alapítvány

A többi között a szobi és a váci járásban számoltak fel illegális hulladéklerakókat, szerveztek szemétszedési akciókat, és megvizsgálták az Alsó-Ipoly mentén a települések szennyvízkezelési lehetőségeit, és országos útmutatót készítettek a közösségi folyótisztítási akciókhoz.

„Tizennégy alkalommal szerveztük meg az Ipolyon a legnagyobb múltú folyótisztítási akciót Magyarországon, az önkormányzatok és a horgászok bevonásával. Nagyon népszerű az önkéntesek körében, meg sem kell hirdetni. Az utóbbi időben nem kaptunk rá pályázati forrást, de a helyiek és önkéntesek hozzájárulásával önfinanszírozással is meg tudjuk oldani. A folyótisztításról receptkönyvet is készítettünk, amit a PET-kupán is felhasználtak” – tette hozzá Kelemen Zoltán.

Abroncs. Fotó: Magosfa Alapítvány

A Magosfa Alapítvány tagszervezete a Magyar Természetvédők Szövetségének és a Börzsöny-Ipolymente Natúrpark Egyesületnek. A civil szervezetről bővebb információ a www.magosfa.hu oldalon érhető el.

Borítókép: Magosfa Alapítvány