A zero waste életmód legtöbbünk számára nem kivitelezhető. Az otthoni hulladék csökkentésére ettől függetlenül rengeteg olyan módszer létezik, ami kis odafigyeléssel egy átlagos háztartásban is megoldható.

1. Törj ki a megszokásból!

Ha egyszer valamit már megszoktál, azon nehéz változtatni, de nem lehetetlen. Ha nem tudod, hol kezdd, érdemes ezeket a szokásokat a hirtelen, drasztikus váltás helyett egyesével megtörni.

Kezdd mondjuk a műanyag bevásárlószatyor elhagyásával: tedd szokássá, hogy mindig tartasz magadnál vászonzsákot. A hulladékcsökkentés többi szempontját pedig szépen lassan, lépésenként iktasd be az életedbe.

2. Vásárolj okosan!

Az alábbi szempontok szokássá alakításával a megtervezett, átgondolt vásárlás a háztartási hulladék csökkentésének legfontosabb részévé válhat:

  • Vásárlás előtt írj listát, és lehetőleg ragaszkodj hozzá.
  • Amit lehet, csomagolásmentesen vegyél meg, a gyümölcsökhöz, zöldségekhez pedig otthonról vigyél vászontáskát.
  • Ha van rá lehetőséged, válassz újratölthető szappant, tisztítószereket.
  • Amikor csak lehet, válaszd a nagyobb kiszerelést — ezek általában kevesebb csomagolással járnak.
  • Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van: mennyi kacatod van otthon, amit csak néhányszor vagy soha nem használtál? Mennyi élelmiszert dobsz ki hetente?
Így is lehet vásárolni. Fotó: Momentmal/Pixabay

3. Komposztálj!

Ha olyan helyen laksz, ahol van rá lehetőség, rengeteg károsanyag-kibocsátást spórolhatsz meg a légkörnek a komposztálással: a klímaváltozásért részben felelős metánnak jelentős része ugyanis a szeméttelepeken lebomló szerves hulladék miatt kerül a levegőbe.

4. Szelektív gyorstalpaló

A legjobb az, ha a háztartásban keletkezett hulladék nagy részét szelektíven gyűjtöd össze. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan teszed. A következő szempontokra figyelj oda újrahasznosításkor:

  • A szelektív szemétgyűjtőbe csak tisztára mosva és szárazon dobd bele a dobozokat, üvegeket, konzerveket.
  • Szalvétát, zsebkendőt, zsírfoltos, koszos papírt/kartont ne dobj a papírgyűjtőbe.
  • A kupakokat külön, lecsavarva, a flakonokat, PET palackokat, dobozokat pedig kilapítva dobd az újrahasznosítóba.
  • Flakonokon, dobozokon, zacskókon kívül mást ne dobj a műanyaggyűjtőbe (például nejlonharisnya, hungarocell, CD, kazetta).
  • Az üveggyűjtőbe csak üvegpalackokat, befőttes üvegeket dobj — ablaküveget, tükröt, villanykörtét, neoncsövet, gyógyszeres üveget ne.
Jó helyre dobod? Fotó: gerald/Pixabay

5. Gondold át, kit támogatsz

Nem csak a vásárlás mértékére és az újrahasznosításra érdemes odafigyelni, hanem arra is, hogy kit támogatsz vásárláskor. A növekvő szeméthalmok, a tengeri élővilágot veszélyeztető hulladék, az újrahasznosítatlan, egyszer használatos műanyagok keletkezéséért jelentős részben néhány multinacionális cég tehető felelőssé.

A Break Free From Plastic kampány 2018-as jelentése szerint, aminek elkészítéséhez 42 ország bevonásával közel 200 ezer darab műanyaghulladékot gyűjtöttek össze, a szemét legjelentősebb részéért a Coca-Cola, a Pepsi, a Nestlé, a Danone, a Mondelez, a Procter & Gamble, a Unilever, a Perfetti van Melle, a Mars és a Colgate-Palmolive felelős.

Utolsó lépésként tehát gondold át azt is, hogy támogatni akarod-e a pénzeddel azokat a cégeket, akik a műanyaghulladék-termelés jelentős részéért felelőssé tehetők. Bár sokszor úgy tűnik, hogy a multik uralják a piacot, és szinte lehetetlen teljesen elkerülni őket, részben mégis a megszokáshoz köthető ez a nehézség is — a hazai és európai gyártóktól származó termékek és a helyi élelmiszerek egyre nagyobb teret kapnak az áruházak polcain, csak keresni kell őket.