„Az a vírus, ami most pusztít, a brit mutáns. Pusztító erejét tekintve erősebb, mint az egy éve megismert vírus, más a tűzereje” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök hozzátette, az oltásra regisztráltak száma csütörtökön átlépte a 4 milliót. Hozzátette, 2 millió 700 ezer felett van az oltottak száma, május elején elérjük a 4 milliót. Szerinte május végére meglhet a 7 millió beoltott.

„Attól tartok csak, hogy addigra nem lesz annyi regisztrált” – fűzte hozzá a miniszterelnök. Hozzátette, a jól haladó oltások miatt már mindenki részt vehet a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon, aki szeretne, és korábban oltakozott.

A nyitással kapcsolatban köszönetet mondott mindenkinek, hogy a 8 órakor kezdődő kijárási tilalmat eddig betartotta, látta a várost, amikor este ment haza, autó és ember is alig volt az utcán, az emberek példás fegyelmezettséggel tartották be a korlátozást. Szerinte a lakosság példamutatóan működött együtt a hatóságokkal.

Mint mondta, már április 19-én kinyithatnának az iskolák, hiszen készen van a fertőtlenítés, de a májusi érettségire tekintettel nem érdemes néhány napra a középiskolákat kinyitni.

 „Ezért május 10-én indítjuk meg a középiskolai fizikai oktatást” – mondta Orbán Viktor.

Borítókép: Wikimédia/ European People’s Party