Nem farkasok, hanem kutyák támadtak haszonállatokra több magyar településen is

Bár a helyiek általában farkasok támadásáról számoltak be, most a DNS-vizsgálatok egészen mást bizonyítanak – közölte a Bükki Nemzeti Igazgatóság.

Mint írták, az elmúlt egy évben Erdőkövesden, Mátranovákon, Kácson és Miskolcon is ragadozók támadtak haszonállatokra, ezeket az eseteket a beszámolók alapján farkasoknak tulajdonították.

Mátranovákon a helyiek arról számoltak be, hogy a farkasok a szarvasokat és az őzeket beűzik a településre. Februárban egy hatalmas gímszarvasbika menekült a faluba, az állat annyira súlyosan megsebesült, hogy le kellett lőni.

A park szerint nem farkasok voltak a támadók, hanem minden esetben kutyák. A szakemberek a helyszíneken a harapásnyomokból, illetve az ottmaradt szőrből DNS-mintákat vettek, azok azonban nem mutattak egyezést a hazai farkasok DNS-eivel.

A nemzeti park közleménye szerint ezek az eredmények összecsengenek az elmúlt években tapasztaltakkal, vagyis a farkasoknak tulajdonított eseteknek csupán a töredéke igazolható. Mint írják, a vadászható fajok rendszeres és természetes fogyasztói a hazai nagyragadozók, a farkasok, azonban számos esetben az elkövetők kóbor kutyák, ahogy a mátranováki gímszarvas esetében is.

A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay/Wildfaces

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére