Jávor Benedek: Magyarország energiabiztonsága nem lehet dilettáns politikai kalandorok játékszere

Az Ukrajna elleni orosz agresszióval a Paks2-nek vége – mondta online sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Budapest brüsszeli képviseletének vezetője a projektet finanszírozó orosz bank ellen bevezetett szankciók, és a technológiai import korlátozások miatt megvalósíthatatlannak tartja a beruházást.

A Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott, minden olyan projekt, ami egy uniós tagállam Oroszországtól való pénzügyi, vagy energetikai függéséhez vezet, az nemcsak a tagállam, hanem az egész Európai Unió biztonságpolitikáját veszélyezteti.

Jávor történelmi bűnnek nevezte a Paks2 projekt erőltetését és a kormány oroszbarát politikáját, kiemelte, hogy az Orbán-kormány az utóbbi években elmulasztotta azokat a lépéseket, amelyek atomerőmű nélkül is lehetővé tették volna Magyarország energiaellátását a következő évtizedekre.

Elhibázott lépésnek tartja a szélerőmű telepítések jogszabályi tilalmát, a megújuló energiaforrások lakossági használatának akadályozását, illetve az átfogó épületenergetikai felújító programok elmulasztását.

Szerinte a kormánynak be kell ismernie a hibáját, fel kell mondania az oroszokkal kötött szerződést, és még április harmadika előtt, az ellenzékkel együtt fel kell állítaniuk egy olyan munkacsoportot, amely garantálni tudja az energiabiztonságot. Új szélerőműtender kiírását és legkevesebb 300 milliárdos átfogó épületenergetikai programot sürget, valamint felelősségre vonná azokat, akik veszélybe sodorták a magyar energiabiztonságot.

https://www.facebook.com/parbeszedmagyarorszagert/videos/639439090463660

Borítókép: Járdány Bence

Oldal Tetejére