Harmadával csökkent a megszámlált telelő fülesbaglyok száma

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)  idén is a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt. A minden eddiginél több beérkező adat alapján tudjuk, hogy hazánk legalább 699 településén, 1104 helyszínen,11040 erdei fülesbagoly telelt, ami közel 33 százalékkal kisebb a tavalyi számolás eredményénél.

A jelentős csökkenés hátterében két ok együttes hatása állhat. Az egyik a mezeipocok-állomány tavalyi csúcsát (gradáció) követő természetes, erős visszaesése, amely alapvetően meghatározta, hogy ebben a téli szezonban mennyi bagoly lakhat jól idehaza. A másik körülmény az éppen a szinkron idejére betörő erős, sok helyen viharos erejű szél. Ennek köszönhetően olyan nappalozó helyek maradtak üresen a felmérés napjaiban, ahol máskor több tucat vagy akár száznál is több erdei fülesbagoly szokott gyülekezni. Érdekes példa erre a Tisza mellett fekvő Kőtelek, ahol a nappalozó fák alján szőnyegként terült el a rengeteg friss bagolyköpet, ám a felmérés napján egyetlen erdei fülesbaglyot sem sikerült találni – áll az MME közleményében.

A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet. Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 040 bagoly legalább 2 760 000 példány mezőgazdasági kárt okozó rágcsálót pusztít el a 2021/2022-es telelési időszakban.A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

Erdei fülesbagoly. Fotó: Pixabay/Kevinsphotos

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére