Természetpusztítás Sátoraljaújhelyen 4 milliárd forintnyi közpénzből

„Tegnap Sátoraljaújhely hegyi közt jártunk a térség legesélyesebb képviselőjelöltjével, Erdei Sándor Zsolttal. Látogatásunk egyik apropóját az a természetpusztítás adta, amihez hasonlót láthatunk a Fertő tónál vagy a Balaton-felvidéken, azonban ilyen látványra én sem számítottam. Tegnapi videós bejelentkezésünkben lehetett látni a kikopaszított hegyoldal egy darabját, de lássuk, konkrétan mi is ennek az indoka” – közölte Facebook-oldalán Kocsis-Cake Olivio.

https://www.facebook.com/kocsiscakeolivio/posts/375699147709446

Mint a Párbeszéd országgyűlési képviselője közölte, a térség turisztikai fejlesztésére a kormány négy év alatt 150 milliárd forintot szán, ennek része egy világrekorder, 700 méter hosszú és 80 méter magas függőhíd megépítése is, ami az első körben beharangozott árat több mint egymilliárddal lépte túl, és kerül így 4 milliárd forintba.

A beruházó cég egyébként stadionok árnyékolásával került be a gazdasági életbe, hasonló projektekkel még nem foglalkoztak, de a lényeg, hogy akinek van köze stadionokhoz, ott a referencia nem számít.

Mint írta, a túlárazás mellett nem elhanyagolható tény, hogy a függőhíd lakóházak felett fog átvezetni, ami ellen hiába pereltek a lakosok, de ahogy azt a legtöbb fideszes projektnél megszokhattuk, ehhez is több hektárnyi erdőt le kellett tarolni, a még kivágandó fákat pedig feltűnő sárga festékkel jelölték meg. Szintén nem meglepő, hogy az előzetes tanulmány szerzője szerint a beruházás a lehető legkisebb természeti beavatkozás mentén halad előre, a vizsgált terület természetvédelmi funkciója pedig elhanyagolható.

„Azonban a kedvenc indokom mégiscsak az, hogy a tanulmánykészítő járt egy csendes-óceáni szigeten, ahol nagy ámulatára az őserdei üveghíd teljesen belesimult a környezetbe. Persze, teljesen hihető, hogy napi több ezer turista és autóforgalom teljesen közömbös egy erdő élővilágának, ezzel aztán meg lehet győzni az embert… A lényeg, hogy bár az ország legszegényebb térségéről van szó, függőhídra, libegőre és a fideszes képviselő borászatára jut pénz, a többi meg úgyis kit érdekel” – írt még az ellenzéki politikus.

Borítókép: Kocsis-Cake Olivio Facebook-oldala

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére