Több megyében is előfordul, hogy a vezetékes vízben határérték feletti a növényvédőszer-tartalom

Magyarországon a lakosság 99 százaléka hozzáfér a közüzemi vízellátáshoz – közölte a Portfólió a Népegészségügyi Központ friss ivóvízminőség-jelentése alapján.

A statisztika szerint az ellátottság Bács-Kiskun megyében a legrosszabb ott lakások 83 százalékában van vezetékes víz. Budapesten és a Dunántúl nagy részén viszont csaknem 100 százalékos a lefedettség.

Magyarország nagy részén az ivóvíz minősége megfelelő. Bács-Kiskun, Baranya és Borsod megyében azonban elfordult a vezetékes vízben határérték feletti növényvédőszer-tartalom. Ezek a mezőgazdaságból származnak, a vízforrásba bemosódó rovarölő- és gombaölőszerek maradványai.

Az ivóvíz mérgezettségének másik oka geológiai lehet, ilyenkor a kőzetből kerülnek ártalmas anyagok a vízbe.

Legfontosabb ezek közül az arzén, amely bizonyítottan rákkeltő hatású. A határérték feletti arzéntartalmat Csongrád megye délkeleti csücskében, Makó térségében és a környező falvakban mutatták ki, továbbá a Békés megyei Nagybánhegyesen.

Kockázatot jelent továbbá az ólom, amely a régebbi épületek belső ólomcsöveiből kerülhet az ivóvízbe. Ilyen házak elsősorban a nagyobb városokban, valamint a fővárosban fordulnak elő, összesen 746 ezer embert érint ez a probléma. A lakóházak belső vezetékeinek cseréje a tulajdonos felelőssége. Az ólomkockázati térkép segítségével mindenki utánanézhet, lakhelyén kell-e tartani ólomszennyeződéstől.

Borítókép: Pixabay.com

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére