Zöld éttermet nyitott a McDonald’s

Természetes vagy újrahasznosított anyagok felhasználásával épült, energiaigényét pedig szélturbinák és napelemek kombinációjával biztosítja az Egyesült Királyságban, Market Draytonban található gyorsétterem, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épületekre vonatkozó szabványoknak mind kivitelezésében, mind mindennapos működésében. Egyetlen szépséghiba, hogy a fagyasztás miatt létrejövő károsanyag-kibocsátást nem küszöbölték ki, így összességében véve, ha nagyon szigorúak akarunk lenni, nem nulla a szén-dioxid-kibocsátása – írja a Roadster.hu.

Az áramellátást két szélturbina és kilencvenkét négyzetméternyi napelem biztosítja, amelyek együttesen évente hatvanezer kilowattóra energiát termelnek. A projektbe a helyi közösséget is bevonták, hiszen az ott élő iskolás gyerekek kertet és tanösvényt is terveztek az étterem mögé.

A zöld innovációk ellenére a hely megtartotta a jól ismert arculatot és hangulatot. A tervek szerint az épület egyfajta kiindulási pont lesz az Egyesült Királyságban működő gyorséttermek számára, a vállalat ugyanis azt a célt tűzte ki, hogy

2030-ra az Egyesült Királyságban lévő ezernégyszáz étterme és irodája is megfeleljen a nettó nulla károsanyag-kibocsátási normáknak. A hosszútávú stratégia következő kötelezettségvállalása az, hogy az új és felújított éttermekben minden bútor újrahasznosított vagy tanúsított anyagokból készüljön. 2025-re ígéretet tettek arra is, hogy vegán étel- és italkínálattal is rendelkeznek majd.

Borítókép: Pixabay/ Hans

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére