Hosszú távú megoldást sürgetnek a romániai medvék ügyében a természetvédők

Domokos Csaba természetvédő, medvekutató úgy véli, összességében támogatható a romániai törvénytervezet, ami a veszélyes medvékkel szembeni beavatkozást szabályozná, ám ez magában nem elég – írja a Krónikaonline.ro.

Jelenleg néhány deviáns medve viselkedése tükrében ítélik meg a fajt, ezért az állománynak is fontos, hogy ezeket az egyedeket kiemeljék, ártalmatlanítsák – jelentette ki Domokos Csaba természetvédő, a Milvus medvekutatója aki szerint az azonnali beavatkozást lehetővé tévő, a kormány asztalán lévő tervezet által biztosított lehetőség jó, ám további lépések is kellenek. 

A tervezett rendelet szerint a medve eltávolítását lehetővé tevő azonnali beavatkozás három módszer alapján történhet:

  • a nagyvad elhajtása
  • a nagyvad altatása és áthelyezése. 

A szakértő szerint csak részmegoldás, ha az embertől való félelmét elvesztő, úgynevezett habituált medvéket kiemelik az állományból, ám magában nem elég, hosszabb távú megoldások kellenek.

Ha kilőjük az embereket riogató medvét, de nem számoljuk fel azokat a tényezőket, amelyek bevonzották egy adott településre a medvét, akkor csak idő kérdése, s egy másik medve veszi át a helyét. Amíg hozzá tud férni a hulladékhoz, a különböző háziállatokhoz, amíg etetjük az utcán, addig sok tíz, esetleg több száz medvét is kilőhetnek, mindig jönni fog egy másik helyette. A természetvédők célja az, hogy a medvének hosszú távon is egy egészséges, életképes állománya legyen Romániában. 

A Székelyföld jelentős részén az emberek eddig is együtt tudtak élni a medvével. Ahhoz, hogy ez faj megmaradjon, valamiféle társadalmi elfogadottság szükséges. Ez most épül le – írta meg a szakember, aki arról is beszélt, hogy a medve esetében nem egy hegyvidéki fajról beszélünk. Az, hogy a medve régebben csak a hegyvidéken, valamennyire elszigetelten élt, kizárólag az emberi tevékenység következménye, mert az ember oda szorította vissza. 

Forrás: Pixabay

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére