Olcsó most a vadhús

A 2020-as év a vadász társadalom körében is nehézségeket okozott. Az ágazat bevételeinek jelentős részét ugyanis a vadászturizmus adja. Ez a forrás pedig az országhatár időszakos lezárásával számottevően visszaesett – írja az Magro.hu.

A májusi enyhítésekkel ugyan beindult a vadászati turizmus, de sokkal kevesebben érkeztek Magyarországra a spanyol, olasz, osztrák és német vendégvadászok. Az augusztusi üzekedésre a kedvező viszonyok miatt fellendült a vadászati turizmus, ezzel javult a bevételkiesés miatti kedvezőtlen anyagi helyzet.

Összességében elmondható, hogy az őzbakokból származó bevétel jelentősen elmaradt a megszokottól.

Darabszámra sikerült a korábbi évekhez hasonló terítéket produkálni, azonban a csökkenő kereslet miatt árengedményeket kellett tenni, ezért a bevétel nagyjából harmadával csökkent – számolt be a vadásztársaságok helyzetéről a Csongrád-Csanád megyei szervezet titkára, Hevér Zsolt.

A dráguló takarmányárak és a vadhús nyomott piaci ára nem tett jót a termékek piacának. Sok felvásárló az ASP miatti félelem következtében nem vette át a vaddisznóhúst, a COVID miatti határlezárás és az éttermek bezárása miatt pedig a külföldi felvevőpiacokon az árak bezuhantak. Nagy készletek halmozódtak fel, ami árcsökkenést eredményezett. A felvásárlási árak nagyjából egyharmaddal csökkentek, de volt, ahol ennél jelentősebben, akár a felére is visszaestek.

Borítókép: Pixabay/Capri23auto

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére