Öt pontban arról, hogy miért fontos hazai termelőktől vásárolni

A környezettudatosság egyik legfontosabb eleme a tudatos vásárlás. Közben felelős döntéseket kell hoznunk, mert azokkal hatással vagyunk az egészségünkre, a magyar gazdaságra, a magyar munkahelyekre, a környezetünkre. Néhány pontban összeszedtük, miért fontos a hazai termelőket támogatni.

1. Kevesebb szemét

A helyi piacon vásárolt termékhez nem kell egyszer használatos csomagolóanyag. A zöldséget és gyümölcsöt vászontáskában is haza lehet vinni, míg a nagyobb áruházakban általában mindent előre csomagolnak. Ugyanez vonatkozik egyes tengerentúlról érkező kozmetikai termékekre is.

2. Kisebb kibocsátás

Ma már természetes, hogy minden évszakban lehet kapni epret, spárgát, vagy éppen dinnyét, pedig ezek szezonális gyümölcsök vagy zöldségek. Ezek a termények természetesen külföldről érkeznek a boltokba, ami egyben azt is jelenti, hogy akár több ezer kilométert is utaznak. Az elhasznált üzemanyag nemcsak az árban jelentkezik, hanem komoly terhelést is környezetnek. Hiába van ráírva tehát, hogy „bio”, ha átutazta a fél világot, mire ideért, annak a terméknek komoly ökológiai lábnyoma van.

Ha magyar, akkor paprika. Fotó: Pixabay/ jirikraus

3.  Frissebb ételek

A helyi termelők portékájára nem kell napokat várni, akár órákkal a szüretelés után is az asztalra kerülhetnek. A külföldi termékeknél használatos tartósítást is meg lehet úszni, ami a legkevésbé egészséges megoldás. Friss idénygyümölcsöt és a szezonális zöldséget ellenőrzött hazai termelőtől érdemes beszerezni, ez garancia arra, hogy növényvédő szerek nélküli ételeket ehessen a család.

4. Nemzetgazdasági érdek

A helyi vállalkozástól vásárolt termékkel segíted a magyar gazdaságot. Döntéseddel te is befolyásolod a rendszert, mert vásárlás közben felelős döntéseket kell hoznod, hiszen azokkal hazai munkahelyeket menthetünk. Ha magyar terméket vásárolunk, a pénzünk az országban marad.

Csípősen. Fotó: Pixabay/ RitaE

5. Biztonság

A nagyipari élelmiszertermelők általában azonos fajta zöldségeket és gyümölcsöket termelnek az ültetvényeiken. Hiába hatékony, egy új betegség vagy kártevő elképesztő pusztítást tud végezni egy ilyen területen. A kistermelőknél, ahol minden kertben más fajták nőnek, más vegyszerekkel védekeznek, ez a veszély sokkal alacsonyabb.

Zamat. Fotó: Pixabay/congerdesign

5+1. Finomabb

A külföldről vásárolt gyümölcsök többségét még éretlen állapotban, zölden szedik le, hogy a kibírják a több ezer kilométeres utazást. A színük még változik, de a minőségük már nem, míg a hazai termékeket érettebb állapotukban szüretelik le, így sokkal ízletesebbek.

Borítókép: Pixabay/JillWellington

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére