Extra oltópontot nyitott a Semmelweis Egyetem a várandós és szoptató kismamáknak

Miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását, a kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően.

A Semmelweis Egyetem honlapja alapján a szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát.

A várandósokat a háziorvosok és a nőgyógyászok utalhatják be az oltópontokra, a Semmelweis Egyetem szombattól extra oltópontot alakít ki számukra, ahol soron kívül kapják meg a vakcinát.

Dr. Merkely Béla, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője úgy nyilatkozott: a Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján.

Mindezek tragikus előzményeként az RTL Klub híradója szerint egy Eger környéki hétgyermekes anyuka, aki császármetszéssel szülte meg hetedik gyermekét, légegeztető gépre került és az életét vesztette. Egy Fejér megyei 23 éves kismama is elhunyt koronavírus-fertőzés miatt.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton (illusztráció)

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére