Influenzaszerű megbetegedés tünetei a koronavírus elleni oltás után

Az Egészségügyi Világszervezet egyik albizottsága arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus elleni oltások kockázat/előny mérlege továbbra is kedvező, miután felülvizsgálta a beoltott egészségügyi dolgozóknál jelentkező, influenzaszerű megbetegedéssel kapcsolatos jelentéseket – írja a Life.hu a WHO közleményére hivatkozva.

A Vakcinabiztonsági Globális Tanácsadó Bizottság megállapította, hogy az influenzaszerű megbetegedés tünetei általánosságban nem mások, mint az oltás után várható immunválaszok, és a Covid-19 elleni vakcináról szóló újabb jelentésekben foglaltak megfelelnek az oltóanyagok várt mellékhatásainak.

A tünetek között fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, láz és borzongás szerepelt. A legtöbb tünet mérsékelt volt, és néhány napon belül megszűnt. Az oltásnak ezek a várt mellékhatásai a fiataloknál valamivel gyakoribbak voltak, mint az idősebb beoltottak körében.


Azt javasolják, hogy azokat, akik megkapják az oltást, előzetesen tájékoztassák a várható mellékhatásokról. Egyidejűleg ezeket a tüneteket kezelni kell, szükség esetén orvosi tanács alapján. Minden országban külön is figyelni kellene az oltóanyagok biztonságosságát, és az egyes védőoltásoknak megfelelő kezelési rutint kialakítani – mutatott rá a WHO.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére