A zöldségek elültetésük után huszonhét napra értek be a termesztésükre kitalált kis kabinban, melyet a Techshot nevű cég készített. Karl Hasenstein, a projekt vezetője, a Louisianai Egyetem biológia professzora szerint a legénységnek ízlettek a különleges helyszínen nevelt retkek, melyek külsőre megegyeznek földi rokonaikkal: levelük zöld, az ehető részük pedig bordó árnyalatú – írja a Rakéta.hu.
A zöldségeket Kate Rubins, a NASA munkatársa, a projekt részvevője szüretelte, fogyasztásuk előtt azonban néhány levelet levágott, amiket visszaküldenek majd a Földre további vizsgálatok céljából. Hasenstein, Rubin, illetve Mike Hopkins űrhajós egyetértenek abban, hogy friss élelemhez jutni mikrogravitációs környezetben a legélvezetesebb dolog, ami történhet velük.
A küldetésben öt asztronauta, kettő amerikai, kettő orosz és egy japán vett részt, érdekesség, hogy évek óta ők alkotják az ISS legnagyobb, a fedélzeten tudományos kísérleteket folytató legénységét.
A borítókép illusztráció: Pixabay/jag2020