Élelmiszer-biztonság

Azt jelenti, hogy a lakosság számára mindig rendelkezésre áll elegendő mennyiségű, megfelelő minőségű és tápláló élelmiszer az egészséges élethez. Ez magában foglalja az élelmiszer fizikai elérhetőségét, hozzáférhetőségét és biztonságos fogyaszthatóságát.

Az élelmiszer-biztonság eléréséhez több tényezőnek kell teljesülnie. Fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokra van szükség, amelyek ellenállnak az időjárási szélsőségeknek, és hatékonyan használják az erőforrásokat, például a vizet és a talajt. Az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a helyi termelés támogatása is fontos, hogy a közösségek kevésbé legyenek kiszolgáltatva a globális ellátási láncok zavarainak. Ezen kívül az infrastruktúra fejlesztése és a technológiai innovációk segíthetnek az élelmiszer-termelés hatékonyságának növelésében.

A klímaváltozás közvetlen fenyegetést jelent az élelmiszer-biztonságra, mivel a szélsőséges időjárási események, például aszályok, árvizek és hőhullámok csökkentik a terméshozamot. Az emelkedő hőmérséklet és a megváltozott csapadékeloszlás egyes területeken a mezőgazdasági termelés ellehetetlenülését okozhatja. Ez nemcsak az élelmiszer-ellátást veszélyezteti, hanem növeli az éhínség és alultápláltság kockázatát, különösen a sérülékeny társadalmi csoportokban.

A | Á | B | C | D | E | É | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | Ó | Ö | P | R | S | Sz | T | U | Ú | Ü | V | Z |

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére