Bringatipp: ne hagyd ki az Év Kerékpárútját, a Balatontól sincs messze

A Deseda-tó körül futó kerékpárút idén 1964 szavazattal szerezte meg 2022 Év Kerékpárútja címet a Győr-Pannonhalma és a Barcs-Drávatamási közötti kerékpárutak előtt. Maga a Deseda-tó is gyönyörű, körbetekerni külön élmény a sajátos természeti környezetben. De ha átmenetileg letesszük itt a biciklit, akkor sem fogunk unatkozni.

Mint a Bringázás.hu írja, a Kaposvár melletti tó sokak kedvelt üdülő- és pihenőhelye. Nyáron strandként, hideg teleken korcsolyapályaként, szezonban horgásztóként élvezik a közelben lakók, kerékpárral viszont egész évben bejárható a víztározó. A nyertes szakasz a város központjából indul, és 4 km tekerés után éri el a tavat. A vízparti tekerés további 15 km, melyet pihenőhelyek tarkítanak. A Deseda-kilátóból „Somogyország” dimbes-dombos tájait figyelhetjük meg. Egy kis északi kitérővel az arborétumot is meglátogathatjuk, ahova egy bájos fahíd vezet át. Kaposvár idén a biciklizés fővárosa lett, hiszen innen indult a Giro d’Italia kerékpárverseny harmadik szakasza.

Olyan útvonal kaphatja meg az Év Kerékpárútja címet, amely izgalmas turisztikai célpont a bringásoknak, illetve minőségében és biztonsági szempontból is kiváló. A pályázat célja, hogy kerékpárral közlekedők és túrázók megismerjék az ország legjobb desztinációit. Emellett a kampány felhívja a nagyközönség figyelmét, hogy az utak építése, fejlesztése és fenntartása is folyamatos munkát igényel. Összesen 7000 szavazat érkezett az idén harmadik alkalommal kiírt pályázat 11 döntősére.

Az Év Kerékpárútja verseny végeredménye 2022-ben

  1. Kaposvár-Deseda-tó 1964
  2. Győr-Pannonhalma 1474
  3. Barcs-Drávatamási 756
  4. Pécs-Orfű 672
  5. Vác-Ipolydamásd 594
  6. Mezőkövesd-Bükkzsérc 476
  7. Budapest-Szentendre 387
  8. Veszprém-Alsóörs kör 339
  9. Székesfehérvár-Kisfalud 236
  10. Örvényes-Tihany 217
  11. Budapest-Nagykovácsi 74

A Deseda-tó

Mint a tó történetéről a Csodálatos Magyarország írja: a 8 kilométer hosszú, 26 kilométer kerületű Deseda-tavat a Deseda-patak völgyzáró gáttal történő elzárásával duzzasztották fel 1974-ben. Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda-tó. A tó valamint erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt.

A Toponárhoz közeli részt főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Kaposfüredet, Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye. A Desedát teljes egészében körbe veszik változatos túrautak, melyek járhatók kerékpárral is.

A Desedai-parkerdőt a tó északi részén alakították ki parkolókkal, játszóterekkel és tanösvényekkel. A parkerdő arborétuma félszigetként nyúlik be északi irányból a tóba. Egy száz méteres fahíd vezet be a félszigetre az arborétumhoz.

Hidegebb teleken a tavat ellepi a korcsolyázó emberek hada. Főként a 67-es főút hídja és az arborétum közötti területre koncentrálnak, a kedvező feltételek miatt.

Kiemelt kép: Civertan/Wikipedia Commons

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére