Még mindig vágjuk a fát a nemzeti parkjainkban – a WWF üzenete az új kormánynak

Május végének egyik jeles természetvédelmi dátuma, az Európai nemzeti parkok napja alkalmából a héten fontos felhívást fogalmazott meg a WWF Magyarország, elsősorban az új kormánynak címezve. A hazai nemzeti parkok területén lévő erdőkben ugyanis máig hagyományos faanyagtermelés zajlik, pedig nálunk is a természeti értékek és a tájkép megőrzése lenne a kiemelt cél.

A WWF Magyarország a honlapunkhoz eljuttatott összeállítás szerint továbbra is sürgeti az erdőgazdálkodásért és a természetvédelemért egyaránt felelős Agrárminisztériumot, hogy tegyen lépéseket a hazai nemzeti parkokban folyó, gazdasági célú fakitermelés visszaszorítására. A civil szervezet fontosnak tartja, hogy az új kormány és a Minisztérium pontot tegyen a több évtizedes halogatás végére az előttünk álló ciklusban az élővilág és valamennyiünk életfeltételeinek javítása érdekében. 2022-ben az európai nemzeti parkok napjának mottója:

„Mi vagyunk a természet: gondoljuk újra, állítsuk helyre, kössük össze újra!.”

A magyarországi nemzeti parkok területén lévő erdőkben azonban máig hagyományos faanyagtermelés zajlik, holott nálunk is a természeti értékek és a tájkép megőrzése lenne a kiemelt cél. A WWF Magyarország álláspontja szerint érvényt kell szerezni az 1996-os természetvédelmi törvénynek, és létrehozni a nemzeti parkok úgynevezett övezeti rendszerét, aminek keretei között a természeti szempontból kiemelten értékes erdők egy része kikerülhetne a faanyagtermelésből. Eddig a Hortobágyi Nemzeti Park az egyetlen – erdőkkel minimális mértékben rendelkező – nemzeti park, ahol az övezeteket kialakították.

Az övezetek kialakításának módját és szükségességét tavaly gyönyörű videón mutatta be Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője (6:40-től).

„Vágásterületekkel, nehéz erdészeti gépekkel járhatatlanná tett utakkal és a kivágott faanyag lerakataival találkozunk minden nemzeti parkunkban, akár fokozottan védett területeken is

– mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője. – Mindez rontja az élővilág fennmaradási esélyeit és az emberi életminőséget egyaránt. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a saját élhető jövőnk érdekében a természeti rendszerek helyreállítására van leginkább szükség. Nehezen igazolható, hogy az ország természeti szempontból legértékesebb, turisztikailag legkedveltebb erdeiben is fát termelünk, azok természetvédelmi kezelése vagy háborítatlanságuk biztosítása helyett.”

Fotó: Gálhidy László/WWF

Az Európai Unió által 2021-ben elfogadott Biodiverzitási Stratégia közös célkitűzés, melynek értelmében a tagállamok területének egy részét vissza kell adni a természetnek. A WWF Magyarország álláspontja szerint a nemzeti parkok övezeti rendszerének kialakítása fontos eleme lehet e törekvésnek, hiszen ezen intézményeknek a léte ugyanezt a célt szolgálja – van, ahol már fél évszázada. Jelenleg az erdőgazdálkodás és a természetvédelem egyaránt az Agrárminisztérium alá tartozik, így a két ágazat közötti egyensúly megteremtése alapvetően a miniszter feladata.

„A nemzeti parkok kezelésének reformja az egész társadalom érdeke. Nem tehetünk úgy, mintha a természet erőforrásai végtelenek lennének, és egyetlen négyzetméterét sem kellene háborítatlanul hagynunk, illetve helyreállítanunk.

A klímaváltozás hatásainak egy részét csak a természeti rendszerek megőrzésével és jobb állapotba hozásával tudjuk mérsékelni, ezért az élővilág utolsó védőbástyáit ki kell vonni a nyersanyagtermelés évszázados terhei alól. Másfelől nézve a nemzeti parkok a testi-lelki egészségünk fenntartásához is hozzájárulnak, így aligha kérdéses a jobb állapotba hozásuk fontossága – tette hozzá a programvezető. – Az európai nemzeti parkok napja jó alkalom rá, hogy felhívjuk erre a figyelmet; ugyanakkor minden évnyi halasztás csak ront a jelenlegi állapoton. Itt az ideje, hogy rendezzük a nemzeti parkok kezelésének ügyét. Ebben számítunk az agrárminiszter bölcs döntésére éppúgy, mint az erdészeti ágazat vezetőinek támogató hozzáállására.”

Kiemelt kép: a Bükki Nemzeti Park. Fotó: Gálhidy László/WWF

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére