Emberi vérminták túlnyomó többségében találtak mikroműanyagot

Egy kutatás során az emberi vérminták mintegy 80 százalékában találtak műanyagszennyezést – írja a Hvg.hu a Guardian alapján.

Hatalmas mennyiségű műanyaghulladék kerül a környezetbe, a szennyezés a Mount Everest csúcsától az óceáni élővilágig a bolygó minden területét érinti, ezért elkerülhetetlen, hogy az áltatunk fogyasztott élelmiszerekkel és vízzel mikroműanyagok kerüljenek a szervezetünkbe.

Egy kutatás kimutatta, hogy a vizsgált emberi vérminták mintegy 80 százalékában megtalálhatóak a műanyagszemcsék.

A vizsgálat során 22 névtelen, egészséges felnőtt donor vérmintáját elemezték, a minták közül 17-ben találtak műanyagrészecskéket, a minták fele PET-műanyagot tartalmazott, amelyet általában palackozott üdítőitalokhoz használnak.

Egyharmadukban polisztirolt találtak, ez főként élelmiszertároló dobozokból kerülhetett a szervezetbe. A vérminták negyede polietilént tartalmazott, amely a bőrápoló termékekben, kozmetikumban található, emellett a bevásárlószatyrokat is ebből készítik. A kutatásban a 0,0007 milliméteres műanyagrészecskéket vizsgálták, és a vérminták egy része két vagy háromféle műanyagot is tartalmazott. Azért, hogy véletlenül se szennyeződjenek a minták, acélból készült fecskendőtűket és üvegcsöveket használtak.

Borítókép: Mikroműanyag. Fotó: OceanBlueProject.org/Wikimédia

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére