Újabb szankciócsomag jön

Az Európai Unió jóváhagyta a negyedik szankciócsomagját Oroszországgal szemben, mely továbbra is folyamatosan támadja Ukrajnát.

Lassan harmadik hete zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között az ukránok területén. Egyre több olyan információ lát napvilágot, melyek szerint az oroszok villámháborúval számoltak, de ebből a tervezett pár napból hetek lettek – írja a Liner.hu.

A Sky News jelentése szerint az  Európai Unió jóváhagyta a negyedik szankciócsomagját, amit Moszkvának címeznek. A 27 országból álló blokk igent mondott a csomagra, amely az Ukrajna elleni agresszióban szerepet vállaló személyeket, szervezeteket, illetve az orosz gazdaság egyes ágazatait célozza meg.

EU eleinte csak egy szankciócsomagot tervezett, de rögtön kilátásba helyezték a következőt, ha az oroszok folytatják az agressziót. Ez sorban már a negyedik ilyen szankciócsomag, melyek számos orosz oligarchát is érzékenyen érintenek vagyonuk befagyasztásával és vagyontárgyaik lefoglalásával. Az elmúlt héten született meg az a megállapodás, amely szerint 160 személyt tovább szankciókkal sújtanak, és új korlátozásokat vezettek be bizonyos exportpiacokra.

A 168.hu közben a reuters-re hivatkozva azt írja, hogy újabb szankciókat fogadhatnak el három orosz olajipari óriás, a Rosneft, a Transneft és a Gazprom Neft ellen, de magát az uniós olajvásárlást ezek sem fogják érinteni.

A három vállalat ellen egyébként már most is vannak érvényben EU-s korlátozások a hitelek és az adósságfinanszírozás terén, ezek egészülhetnek ki most a befektetéseket érintő szankciókkal, amelyek értelmében uniós forrásból nem lehet majd befektetni új feltárási és kitermelési projektekbe.

A forrás szerint azonban a megugró olajáraktól és az ellátási problémáktól tartva a tagállamok ragaszkodtak ahhoz, hogy az újabb szankciók ellenére, a továbbiakban is lehessen vásárolni a három cégtől olajat. 

Borítókép: Pixabay/SatyaPrem

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére