Az orosz oligarcháknak is üzent Biden

Joe Biden amerikai elnök szerda hajnalban tartotta elnökségének első évértékelő beszédét – a State of the Union Addresst – az amerikai kongresszusban. Biden nagyjából egyórás beszédének első negyedóráját az orosz–ukrán háborúnak szentelte, és többek között arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin csúnyán elszámolta magát az ukrajnai invázióval, és borsos árat fog fizetni az agresszióért. Ezenkívül hivatalosan is bejelentette, hogy az USA lezárja légterét az orosz repülőgépek előtt – írja a Telex,hu.

„Hat nappal ezelőtt Vlagyimir Putyin meg akarta rengetni a szabad világ alapjait. Azt hitte, hogy a fenyegetőzései miatt azt tehet, amit akarhat. De csúnyán elszámolta magát – jelentette ki beszédének elején Biden. – Azt hitte, hogy bevonulhat Ukrajnába, és a világ majd nem tesz semmit. Ehelyett egy olyan falba ütközött, amire nem számított: az ukrán emberekbe.”

Biden arra kérte a jelen lévő politikusokat, hogy tapsolják meg a közönség soraiban ülő washingtoni ukrán nagykövetet, akit ováció fogadott.

Az amerikai elnök azt üzente az orosz az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, hogy felkutatják őket, és elveszik tőlük a jachtjaikat, a luxusingatlanjaikat és magánrepülőiket. Biden ezenkívül hivatalosan is bejelentette, hogy az Egyesült Államok csatlakozik az EU-hoz és Kanadához, és kitiltja az orosz repülőgépeket az amerikai légtérből.

Az amerikai elnök ezután arról beszélt, hogy az Egyesült Államok katonai, gazdasági és humanitárius támogatást nyújt az ukránoknak.

„De hadd legyek világos! Csapataink nem vesznek részt és nem fognak részt venni az orosz erőkkel folytatott ukrajnai konfliktusban. Csapataink nem azért mennek Európába, hogy Ukrajnában harcoljanak, hanem hogy megvédjék NATO-tag szövetségeseinket abban az esetben, ha Putyin úgy döntene, hogy tovább nyomul nyugat felé” – jelentette ki Biden.

Borítókép: Wikimedia/Gage Skidmore

Oldal Tetejére