Tüntetést szervez az ellenzék a Nemzetközi Beruházási Banknál

Tüntetést tart kedden 18 órakor a budapesti orosz „kémbank”, vagyis a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) előtt az Egységben Magyarországért – jelezték a Facebookon. A bejegyzés szerint a megmozduláson beszédet mond Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Hódmezővásárhely polgármestere is – írja a Hvg.hu.

Az akció oka az orosz-ukrán háború, valamint az, hogy az Adevarul.ro híre szerint Csehország után Románia is kilép a pénzintézetből.

A magyar kormány 2019-ben 10 millió euróval (3,3 milliárd forinttal) támogatta a Budapestre költöző NBB-t. A lap akkor azt is megírta, hogy a pénzintézet kivételes helyzetben van, az elnöke és személyzete mentességet kap minden bírósági és közigazgatási eljárás alól, a diplomáciai mentesség mellett tulajdonképpen létszámkorlátozás nélkül utaztathatnak be „munkatársakat” és „vendégeket” Magyarországra és Európai Unióba.

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő akkoriban arról beszélt, hogy a bank Budapestre költözése biztonsági kockázatot jelent, egy amerikai think tank pedig azt jelezte, hogy Putyin trójai falova Európában az Orbánék által támogatott orosz intézmény.

Az NBB akkor közleményben reagált, amelyben tagadta, hogy kémbank lenne.

Borítókép: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Oldal Tetejére