BKK: jelentős közlekedési fejlesztésekkel tovább javulnak a kerékpározás feltételei Kispesten

Gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre a XIX. kerületben köszönhetően a jelentős közlekedési fejlesztéseknek a BKK honlapja szerint.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában február 1-jén jelent meg a kivitelezési munkákra vonatkozó ajánlati felhívás. Kiemelt cél, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is valamennyi korosztálynak elérhető legyen, valamint az új fejlesztések jóvoltából egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett – akár a közösségi közlekedéssel társítva is.

A fejlesztéseknek köszönhetően például könnyebben, akár 10-15 perc alatt elérhető lesz a kerület belső részeiből a Kossuth téri Piac vagy a Kispesti temető. A közösségi közlekedéssel való szorosabb kapcsolatot az útvonalak fejlesztése mellett az Üllői út mentén tervezett B+R kerékpártárolók is segítik.

A tervek szerint a főbb útvonalak mentén – az Üllői út és a Zalaegerszeg utca–Garázs utca által határolt területen – kerékpársávokat, valamint kerékpárutakat alakítanak ki, amelyeknek köszönhetően új kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre a kerületen belül.

Számos, már meglévő csomópont átalakításával csökkenhetnek a közlekedés kockázatai,

továbbá a projekt részeként néhány helyszínen korszerűsítik a közvilágítást is. A kerület több pontján (így például a József Attila utcában, a Mészáros Lőrinc utcában, a Czuczor Gergely utcában, a Hárs utcában, valamint a Kolozsvár utcában) átalakítják és kiemelik a csomópontokat, így azok környezete is kerékpárosbaráttá válik.

A Pozsony utca egy szakaszán a forgalmi sáv mellett irányonként mindkét oldalon kerékpársávot létesítenek, a Hunyadi utcában kerékpársávot jelölnek ki. A Fő utca gyalogos és kerékpáros övezet lesz, a Hofherr Albert utcai körforgalomban kétirányú kerékpárút épül. A kedvelt úti céloknál – az oktatási, közigazgatási, kereskedelmi, sport- és egészségügyi intézményeknél – új kerékpártámaszokat helyeznek el, továbbá három helyszínen zárható kerékpártárolókat építenek, hogy segítsék a közlekedőket.

Kiemelt kép: Pikist

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére