Vizsgálja az Apple az egyik indiai üzemét

Az Apple talán legfontosabb beszállítója, a Foxconn 2019-ben nyitotta meg sriperumbuduri gyárát, azzal az ígérettel, hogy huszonötezer új állást fog teremteni egy olyan területen, ahol már a Samsung és a Daimler is jelen van – írja a Rakéta.hu a Reuters cikke alapján. A tajvani óriás további egymilliárd dollárt tervez itt befektetni, mert az Apple számára valószínűleg nem fenntartható, ha túlságosan Kínára hagyatkozik a termékei összeszerelésekor. Most azonban úgy tűnik, hogy az indiai üzemnek túl gyorsan kellett felpörgetnie a termelést, és ezt a munkavállalói kárára tette.

Ugyan Tamilnádu állam megköveteli, hogy egy munkásra legalább tizenegy négyzetméternyi lakóterület jusson, a higiéniai és a tűzvédelmi előírások betartása mellett, ám december közepén mégis tüntettek a dolgozók, akik közül a Reuters most többekkel tudott beszélni. Beszámolóik szerint kétszázötvenen betegedtek meg valamilyen fertőzött étel miatt, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az ezt követő egészségügyi ellenőrzéskor patkányokat találtak a konyhában és a csatornázást sem ítélték megfelelőnek. A munkások, javarészt nők, a szobáikban a földön alszanak, hattól harminc fős helyiségekben.

Az Apple szóvivője azt nyilatkozta, hogy együttműködnek a beszállítójukkal, hogy gyorsan, átfogó változásokat foganatosítsanak, míg a Foxconn a helyi vezetőség átstrukturálásáról és azonnali fejlesztésekről beszél. Amíg ez megtörténik, és az üzem áll, a tizenhétezer dolgozó továbbra is megkapja a fizetését, ami a Reuters információi szerint átlagon felüli: nagyjából havi negyvenötezer forintnak megfelelő rúpia.

Borítókép: Pixabay/Firmbee

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére