Óriásmóló épülhet Fonyódnál

Egy rég megadott, de a nyilvánosság előtt sokáig nem ismert engedély alapján bővíthetnek egy kikötőt. A hatóságok szűkszavúak, a beruházó és a fideszes vezetésű város hallgat – írja a Népszava.hu.

A fonyódi hegy lábánál a tóparton, a városi strand és a Balatoni Hajózási Zrt. kikötője között félúton található a Fonyód Yacht Klub, amely hosszú éveken át félkész állapotban pusztult, a közelmúltban viszont elkezdték továbbépíteni. A kikötő jelenleg két rövidebb mólóval, három vendégmólóval, csónakkikötő résszel és hullámtörővel rendelkezik, és honlapja szerint 97 hajó fogadására alkalmas. Mindezeket a projekt első üteme tartalmazta. Egy 2019-es engedélymódosításnak köszönhetően viszont a létesítmény tervezett bővítése után a kikötő befogadóképessége több mint két és félszeresére, cirka 250 férőhelyesre nőne. Ehhez persze új móló építésére is szükség van. A portál szerint a tulajdonos egy 200-220 méteres mólószárat tervez a Balatonba.

A lap megkereste a területileg illetékes kormányhivatalokat és a vízügyi hatóságot is, végül a  a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál jártak sikerrel. „A kiadott engedély alapján a meglévő keleti mólószár és a meglévő hullámvédő kőszórás bontását, a tervezett kikötő medence kotrását, a kikotort mederanyag elhelyezését, új keleti mólószár építését és a régi keleti mólószár helyén partvédelem kiépítését tervezik megvalósítani. A vízjogi létesítési engedély előfeltételét képezte a környezetvédelmi engedély, egyéb engedélyek meglétének vizsgálata nem tartozik a vízügyi hatóság hatáskörébe” – írta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A korábban önkormányzati területen a rendszerváltás után egy vállalkozás kezdett kikötőépítésbe, ám felszámolás alá került, ekkor jelent meg a területen egy Balatonlelléről elszármazott ügyvéd. A kikötőből sokáig mégsem lett semmi, a helyiek, a nyaralók, illetve a vonaton és a 7-es főúton utazók hosszú esztendőkön át egészen az idei évig nézhették a sínek és a tó közötti épülettorzót, a félkész klubházat. A lap úgy tudja, hogy a tulajdonos és az önkormányzat közötti hosszas pereskedés miatt állt le az építkezés úgy másfél évtizedre. Az idén viszont újraindultak a munkálatok, tető került az épületre, melybe az ősz végére a nyílászárókat is beszerelték már. A klubházban étterem, wellness-részleg, valamint több tucat szoba és apartman kap helyet, vagyis inkább tűnik szállodának.

Borítókép: Pixabay/ poszarobert

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére