Áder Kék Bolygója: milliárdos villavásárlás történt a bolygóvédelemre szánt pénzből – az alapítvány reagált

Zöldrefestésként milliárdos villavásárlás történt bolygóvédelemre szánt pénzből Tordai Bence Facebook-bejegyzése szerint. Mint a  a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese írja:

A kormánymédia híven beszámolt róla, hogy a köztársasági elnök tegnap megnyitotta a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót, de arról nem szólnak a hírek, hogy mennyire jól megy Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának: múlt héten, azonnali hatállyal kapott a tőkealapjuk 2,5 + 2,95 milliárd forintot (1823/2021. (XI. 25.) Korm. határozat).

Mint az ellenzéki politikus hozzáteszi: nemcsak az derült ki, hogy Áder János egyik alapítványa is ott székel, de az is, hogy a patinás villaépületben berendezett irodaház idén áprilisban a KBKC Kék Bolygó Klímavédelmi Capital Kft. tulajdonába került. A bejegyzés szerint:

A céget Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványa hozta létre idén februárban, ügyvezetője pedig Lázár János korábbi államtitkára, Csepreghy Nándor – csakúgy, mint a tulajdonos alapítványnak.

A Pasaréti út 59. alatti ingatlan egy 2501 négyzetméteres telken álló két épületet jelent: egy 940 négyzetmétereses szecessziós villát, és egy 2008-ban épült körülbelül 400 négyzetméteres, háromszintes épületet. Tordai Bence azt írja:

Az ingatlan értéke szakértői becslés szerint legalább 1,5-2 milliárd forint, és tudomásunk szerint ebben a tartományban mozgott a vételár is.

A bejegyzés hozzáteszi: Szakasits Árpádot, az 1948-ban köztársasági elnökké választott politikust 1950-ben innen, a Pasaréti út 59-ből vitték el a börtönbe.

Az alapítvány válasza

Honlapunk az ügyben megkereste a Kék Bolygó Alapítványt, az alábbi választ kaptuk:

Az ingatlan vásárlásával kapcsolatos információk:

„Az ingatlant az Alapítvány által 100%-ban tulajdonolt vállalkozás vásárolta, transzparensen abból a célból, hogy az üzemeltetésen keresztül realizált bevételét visszaforgassa az Alapítvány működésébe. Tehát van egy közhasznú feladatot ellátó Alapítvány, amely saját tevékenységét finanszírozó vagyonelemmel bővül, amely vagyonelem így ugyancsak közcélú tevékenységet folytat. A vásárlás 1 Mrd 520 millió Ft -értéken történt. A bérlők a piaci árnak megfelelő bérleti díjat fizetnek.”

Kiemelt kép: Wikipedia Commons

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére