Sokat fogyaszt az 5G

Már most is rengeteg energiát igényelnek, de az évtized végére megtízszereződik a fogyasztásuk. Ezzel a felütéssel nehéz lenne eladni a világnak a mostanában 5G-re váltó mobilhálózatokat. A telekommunikációs óriások nemcsak azt tervezik megakadályozni, hogy a hátrányok felzabálják az új generációs hálózatok által biztosított előnyöket, más módon is zöldítenék a szektort – írja a Rakéta.hu.

A mobilhálózatok által elfogyasztott 1 kWh energia 5 kWh-nyi csökkenést hoz más iparágak energiafogyasztásába. Erre jutott 2015-ben a Carbon Footprint környezetvédelmi tanácsadó cég, majd négy évvel később a GSM Szövetség ötös szorzó helyett már tízszeres hatásról adott ki jelentést, és jelentésében annak is hangot adott, hogy 2025-re már egy a húszhoz lesz az arány. Ennyit jelenthet a mobilhálózatok, újabban leginkább az 5G által hajtott digitalizáció, automatizáció, robotizáció.

Az érem másik oldalán ott van Anders Andrae kalkulációja. A Huawei svéd kutatója ugyanarra az évre jósolt adatcunamit. Számításai szerint 2025-re az egyre több adattal dolgozó – felvevő, tároló, átvivő – infokommunikációs szektor fogyasztja majd el a globálisan megtermelt villamos energia 20 százalékát, és felel majd az összes szén-dioxid-kibocsátás 5,5 százalékáért. Az Ericsson kutatása szerint 2015-ben 3,6 százalék illetve 1,4 százalék volt a két érték.

Borítókép: Pixabay/ pixundfertig

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére