Többet árt, mint használ a zöldfelületek szaktudás nélküli fenntartása

Az önkéntes közterületi parkgondozás hibáiról tett közzé bejegyzést a Főkert a Facebook-oldalán

A többi között azt írják, a kaszálékot nem műanyag zsákban kell gyűjteni, és a helyszínen hagyni, hanem a komposzttelepre kell szállítani, illetve a munka során keletkező hulladékot is el kell takarítani. A bejegyzést kiváltó akcióval kapcsolatban úgy fogalmaztak: a minden bizonnyal jószándékú önkéntesek célja az egérárpa kiirtása lehetett, de, ahogy már többször leírtuk, az egérárpa (toklász) kimondottan szereti, igényli a bolygatást, így a következő vegetációs időszakban nem kiszorulni fog a területről, hanem újult erővel térhet vissza.

A Duna a tavaszi-őszi madárvonulás fontos útvonala is, a folyó menti zöld sávokban, szigetekben találnak eleséget a vonuló madarak, hogy energiát gyűjtsenek. Most nyáron, a költési időszakban ezek a zöld foltok az itt maradó fészkelőknek adnak helyben terített asztalt, hiszen minél több rovar él egy területen, annál bőségesebb táplálékbázist jelent a madarak számára – így egyrészt kialakulhat egy normál tápláléklánc, másrészt a velünk élő madaraknak a költés és fiókanevelés során megnőtt energiaigényét is ki tudjuk elégíteni, ezzel az új generáció megmaradásának esélyét is megnöveljük.

A Főkert arra kér mindenkit, soha ne vágjanak bele szaktudás vagy szakmai egyeztetés nélkül egy közterületen található zöldfelület fenntartásába.

Borítókép: Facebook/Főkert

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére