Újabb hőségriasztás szerda éjfélig

Szerda éjfélig érvényes hőségriasztást rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfő déltől – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

A hőségre tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

A nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani, és 11.00-15.00 óra között semmiképpen sem tanácsos a tűző napon tartózkodni.

Javasolták, a szabadban dolgozók megfelelő öltözékkel és napvédő készítményekkel védjék bőrüket a leégés ellen. Figyelmeztettek továbbá arra is, hogy senki se hagyja gyermekét vagy állatát a tűző napon parkoló autóban.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Az országos tisztifőorvos másodfokú figyelmeztetését, a hőségriasztást akkor rendeli el, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Csütörtök 0 órától tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Borítókép: Pixabay/ geralt

Oldal Tetejére