Az Egyesült Államokban takarékoskodni kell az elektromos energiával a hőség miatt

Rendkívüli hőhullám sújtja az Egyesült Államok északnyugati részét. Portlandben minden eddiginél magasabb hőmérsékletet, 42 fokot mértek. A kórházak beszüntették a koronavírus elleni szabadtéri oltást, és elhalasztották a baseball-bajnokság hétvégi fordulóját is. A boltokban hiánycikk a ventilátor és a légkondicionáló, arrafelé ugyanis általában hűvösek a nyarak – írja az Atv.hu.

Az áramszolgáltatók arra kérték az embereket, hogy takarékoskodjanak az elektromos energiával. A portlandi hatóságok a hajléktalanoknak ásványvizet, jégkrémet osztottak, és közölték: nem várják meg a járvány miatt elrendelt korlátozások szerdára tervezett törlését, hanem már a hétvégétől korlátlan számban beengedik az embereket a légkondicionált bevásárlóközpontokba és mozikba.

Emellett hűsölő központokat nyitottak. „Itt bárki el tud egy kicsit szakadni a hőségtől. Valóban rendkívül fontos, hogy a testünk egy időre lehűljön, mert nagyon igénybe veszi a szervezetet, ha le akar hűlni” – magyarázta egy helyi egészségügyi illetékes.

A hatóságok szerint fennakadások lehetnek a közösségi közlekedésben, emellett erdőtüzekre kell számítani.

Az illetékesek hőségriasztást adtak ki Washington és Oregon államokra, valamint Wyoming, Idaho és Kalifornia egyes részeire. Seattle-ben hétfőn minden eddiginél melegebbet mérhetnek.

Borítókép: Pixabay/ Hans

Oldal Tetejére