Jöhet az uniós karbonadó

Az Európai Parlament megnyitotta az utat az uniós karbonadó bevezetése előtt. A most elfogadott javaslat szerint adót vetnének ki azon országok termékeire, ahol az uniósnál lazább kibocsájtási szabályok vannak érvényben – írja az Euronews.hu.

Az EP-képviselők nagy többsége megszavazta a dokumentumot, amellyel a legnagyobb szennyező országokat próbálják rákényszeríteni a kibocsájtás csökkentésre.

Ez az adónem évente 5 és 14 milliárd euró közötti bevételt jelenthet az uniós költségvetés számára. A közterhet a nagy energiaigényű termékek importjára vetnék ki, mint amilyen a cement, az acél, a papír és az üveg.

A javaslat több kompromisszumot is tartalmaz, ami csalódást okozott a környezetvédőknek.

A szövegből ugyanis kikerült az, hogy a szennyező szektorok támogatásait mielőbb ki kellene vezetni Európában. Ez problémát jelenthet a kereskedelmi világszervezettel folytatott tárgyalásokon.

Törökország és Oroszország valószínűleg ellenezni fogja az új adónem kivetését, annak ellenére is, hogy a legszegényebb országok átmeneti mentességet kaphatnak majd. Az Európai Parlament által elfogadott előterjesztésnek nincs kötelező jogi érvénye, de az Európai Bizottság a nyárig jogszabály-javaslatot tesz majd az ügyben.

Borítókép: Pixabay/TF3000

Oldal Tetejére