Gyakoribb lehet az újrafertőződés

Négy hónap és negatív tesztek sorozata választotta el egy férfi két koronavírusos megbetegedését – ez az eset is figyelmeztet az újrafertőződés jelenségének létezésére – írja az Infostart.hu a Sky News cikkére hivatkozva.

Igaz ugyanakkor, hogy az orvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy a második megbetegedés jó eséllyel enyhébb tünetekkel jár az elsőnél. Korábbi kutatások is megerősítik, hogy lehetséges rövid időn belül kétszer is elkapni az új koronavírust, bár azok négy hónapnál hosszabb védettségről számoltak be. A kutatók, akik a fenti férfi esetét a BMJ Case Reportsban ismertették, felhívták a figyelmet arra is, hogy nehéz megállapítani, az eredeti megbetegedésből származó vírusleadásról van-e szó továbbra is.

A súlyos megbetegedésből felépülők esetében a robusztus antitest-szintnek köszönhetően a védelem hosszabb lehet, az esetleges második megbetegedés pedig, ha az bekövetkezne, kevésbé lehet súlyos.

A kutatók által ismertetett esetben szereplő negyvenes férfi kettes típusú diabéteszben, pajzsmirigy-alulműködésben és túlsúlyban is érintett volt: ezek mind rizikófaktort jelentenek koronavírus szempontjából. Első megbetegedésekor kórházba került nehézlégzés és sípoló tüdő miatt, légzőszervi elégtelenség lépett fel nála, így amellett, hogy lélegeztetőgépre került, vérhígítóval és egyéb gyógyszerekkel kezelték.

Két hónapnyi kórházi tartózkodása alatt komplikációk is felléptek nála, melyek miatt rehabilitációra szorult.

Az első, április megbetegedés után augusztusban ismét pozitív lett a tesztje, ekkor azonban egyetlen napot töltött csak kórházban, de két hét múlva újra egy heti kezelésre szorult. Saját bevallása szerint nem találkozott sok emberrel és családtagjai közül senkinél sem tapasztaltak tüneteket.

Borítókép: iXimus/Pixabay

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére