Magyarország számokban: korrupció

A korrupciós helyzet évről-évre romlik Magyarországon, az utóbbi években már Romániát és Bulgáriát is „megelőztük”.

Továbbra is Magyarország az Európai Unió legkorruptabb tagállama a Transparency International (TI) berlini központja által közreadott Korrupció Érzékelési Index (Corruption Perception Index – CPI) 2023-as rangsorában. Világviszonylatban is csupán egyetlen helyezést tudott előre lépni az ország, jelenleg a 76. helyen áll a 180 ország között.

A Korrupció Érzékelési Indexet 1995 óta számolja a TI. A közszférában a korrupció érzékelt mértéke alapján rangsorolja az országokat az egész világon.  Az index egy összetett mutató, amely különböző független és elismert intézetek által készített szakértői felmérések korrupcióval kapcsolatos adataira épít.

Az index 0-100-ig mutatja a korrupció érzékelését a közszférában, ahol a 0 jelenti, hogy “erősen korrupt ország” és a 100 jelenti, hogy “egyáltalán nem korrupt ország”. A CPI összeállítása során használt felmérések olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek a közhatalommal személyes előnyök céljából való visszaéléssel – mint például közhivatalnokok megvesztegetése, kenőpénz közbeszerzési eljárásokban, közpénzek hűtlen kezelése – kapcsolatosak, valamint olyan kérdéseket, melyek a korrupcióellenes politikák erejét vizsgálják, felölelve ezáltal mind a közigazgatási, mind a politikai korrupciót.

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére