Magyarország számokban: a nők szerepvállalása a közéletben

Új sorozatot indít a Zöld Hang. Minden héten bemutatunk egy adatsort az ország állapotával kapcsolatban. Ezek általában az EUROSTAT fenntarthatósági indikátorai közül lesznek véletlenszerűen kiválasztva. A legtöbb esetben a visegrádi országok, Románia és az Európai Unió átlaga lesznek a viszonyítási alapok.

Ezen a héten azt mutatjuk be, hogy milyen arányban vállalnak/kapnak vezető szerepet a nők az egyes országokban illetve, hogy mekkora a nemek közötti fizetési különbség. Az interaktív grafikonon a cím alatt lehet országot váltani.

Az adatok tanúsága szerint Magyarországon nagyon kevés nő szerepel a közéletben. Az aktuális helyzet még rosszabb is, mint amit az ábra mutat, hiszen a közelmúltban változott a köztársasági elnök személye és a kormány összetétele is – a nők kárára.

A vállalati vezető pozíciókban is nagyon alacsony a nők aránya. A fizetési különbségek is nagyok (gender gap), vagyis Magyarországon egy nő átlagban kb. 18 százalékkal kap kevesebb fizetést, mint egy férfi ugyanabban a beosztásban.

A többi vizsgált országban már látszik valami elmozdulás a nemek közötti egyenlőség irányába.

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére