Uniós megegyezés született az Európába érkező orosz olajról

Éjszakába nyúló tárgyalás során sikerült megegyeznie az uniós állam- és kormányfőknek az orosz olajra kivetett szankciókban. A 24.hu beszámolója szerint a hétfői csúcstalálkozóról Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren azt írja:

A megegyezés az Európába érkező orosz olaj kétharmadára kiterjed, eszerint Magyarország végül mentességet kapott  a csövön érkező olajra.

A hatodik uniós szankciócsomag kiterjed az Oroszországból az EU-ba szállított kőolajtermékekre, átmeneti kivétellel a csővezetéken szállított nyersolajra. Ezen a szinten is a lehető leghamarabb visszatérnek viszont az átmeneti kivétel kérdéséhez. Az olajszállítás hirtelen megszakadásának esetére, az ellátás biztonságának érdekében vészhelyzeti intézkedésekről is megállapodtak a portál szerint, amely az MTI-t is idézi.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni.

Reményét fejezte ki, hogy a fennmaradó – elsősorban a Barátság kőolajvezetéken érkező – mintegy 10 százalékról is hamarosan megegyezés születik a tagállamok egyetértésével.

Úgy vélte, hogy a Barátság kőolajvezetéken Magyarországra érkező orosz olaj pótolható a Horvátországból tengeri úton érkező Adria olajvezeték kapacitásának növelésével. A kapacitásnöveléshez szerinte mintegy 45–60 napra lehet szükség, valamint „némi beruházásra”, köztük a magyar olajfinomítók átalakítására a más minőségű olaj feldolgozására. Elmondása szerint Magyarországnak elegendő ideje lesz arra, hogy a más forrásból származó olaj felhasználására álljon át.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére