Országos kertmentő mozgalmat indítanak a civilek

A Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesület 2017-ben alakult Vácon. 2017 előtt „Ültess Fát Baráti Kör” néven működtek, hivatalos keretek nélkül. Közösségi oldaluk segítségével a faültetést népszerűsítették és saját példákon keresztül igyekeztek inspirálni az embereket, hogy tegyenek ők is a lakókörnyezetükért. Hét év alatt rengeteg értéket teremtettek. Jó gyakorlatokkal mutattak követendő példát a lakosság és a társadalmi szervezetek számára.

A váci civilek első akciója a Hősök Emléktemploma református közösség kertjének beültetése volt a város legforgalmasabb főútja mellett, 2017-ben. Akkor 12 hársfát és 220 bokrot ültettek el a gyülekezet tagjainak segítségével.

„A fákat az Ipolyerdő felajánlásából kaptuk, a bokrok árát magunk adtuk össze és a Rádi úti gazdabolt is hozzájárult. Otthonról vittük hozzá a trágyát, kézi erővel oldottunk meg mindent. Azóta eltelt 7 év és minden évben lefényképezzük, hogyan bővül, szépül a kert. Aszály idején önkéntesekkel szoktunk segíteni a kert locsolásában a gondnoknak.”

-mesélte Boldog Gabriella a Zöld Hangnak.

Az egyesület egyik alapítójától azt is megtudtuk, hogy 10-12 fő az állandó egyesületi taglétszám, de számos aktivista szokott alkalomszerűen segíteni, például falocsolás, ültetés, gyomlálás, fesztiválszervezés, vagy ismeretterjesztés alkalmával. Több ezer embert értek el az évek alatt, sokaknak adtak tanácsot környezetvédelmi témákban. Minden évben szerveznek önkéntes szemétszedést, 7 év alatt több tonna hulladéktól szabadították meg Vácot lelkes önkéntes lakók segítségével.

Az egyesület tagjai jó viszonyt ápolnak a mindenkori önkormányzattal, igyekeznek felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Az utóbbi években többszáz, nagyméretű fát kapott rajtuk keresztül Vác város önkormányzata egy nagylelkű cég felajánlásából. A város vállalta a fák locsolását, gondozását és az ültetésben is segített.

Milyen főbb tevékenységeket végeznek?

Ahhoz képest, hogy mennyire kis egyesület vagyunk, sok millió forintos értékben hoztunk létre zöldterületeket Vácon támogatásokból. A legnagyobb feladatot ezek fenntartása jelenti. Az aszályos időszakokban az önkormányzati locsolás mellett önkéntes városlakók igyekeznek életben tartani a fákat. Elmennek otthonról a vizespalackjaikkal, és megöntözik a környezetükben elültetett facsemetéket. Ez egy csodálatosan jó érzés és bárki beszállhat, nem tudjuk túlöntözni a fákat a nyári hónapokban, akkora a csapadékhiány. A sok víz hatására legfeljebb nagyobbra nőnek a fák…

Az oktatási-nevelési intézményekben is jelen vannak. Milyen eredményei vannak ezennek a munkának?

Hét év alatt a város számos óvodájával, iskolájával és középiskolájával is kapcsolatba kerültünk, sőt, egyszer a főiskolán is előadtunk. Ezekben a köznevelési intézményekben, továbbá a váci Madách Imre Művelődési Házban, a Pannónia-házban és a Tragor Ignác Múzeumban segítettünk magaságyásokat létrehozni, fákat, bokrokat, virágokat, fűszernövényeket, zöldségeket ültettünk el közösen, komposztálókat, vízgyűjtőket telepítettünk.

A Cházár András EGYMI-ben létrehoztunk egy Lepkekertet – olyan növényekkel telepítettük be, melyek vonzzák a lepkéket és egyéb beporzókat. Még csalánt is ültettünk, amin háromféle lepke is él, arra rakja petéit: az atalanta lepke, a nappali pávaszem és a kis rókalepke.

Előadásokat, filmvetítéseket is tartunk különböző témákban: környezetbarát kert, faoltás, faápolás, komposztálás. Iskolákba és óvodákba az egyesületünk lepkésze hernyókat, bábokat, lepkéket visz bemutatni, valamint lepkesétákat is tart a Kálvária-dombon, ahol mesél az ott élő növényekről, lepkékről.

Évekig rendeztünk Földszeretgető Tábort is kisdiákoknak, ahol kézműves, hagyományőrző tevékenységekkel tölthették a napot, miközben játékosan megismerték az őket körülvevő természetet.



Jó gyakorlatokkal is szolgálnak. Miben segíthetnek az önkormányzat munkatársainak és az egyháznak?

2024-ben a Bagolybükk Egyesület megkapta az Éghajlatvédelmi Szövetség Klímasztár díját az önkormányzattal és a váci egyházmegyével megosztva, a váci Kálvária-domb mozaikos kaszálásáért. A helyi védettségű terület gyepét az önkormányzat és a váci egyházmegye tartja karban. A beporzók védelme érdekében javasoltuk a gyep váltott, azaz mozaikos kaszálását, ami azt jelenti, hogy mindig van magasabbra hagyott rész a gyepben, amit csak ritkábban nyírnak le. Így nem tűnhet el a rovarok élettere, több madár, egyéb élőlény juthat táplálékhoz, a levegő is hűvösebb maradhat. Egyesületünk végzi ennek a műveletnek a koordinálását, szakmai tanácsaival segítve a feleket. Több védett fajt találtunk már ennek a jó gyakorlatnak a következtében a területen.

Kisvácon a közelmúltban egy speciális körforgalom született. Mit jelent a beporzóbarát körforgalom? Hogyan alakították ki a környezetét?

2020-ban lehetőséget kaptunk, hogy Kisvác körforgalmát változtassuk szárazságtűrő évelőkkel beültetett, beporzóbarát körforgalommá. Éppen a covid alatt, tavasszal kezdtük a munkálatokat. Többször ütköztünk különböző akadályokba, szembesültünk például a lakossági panaszokkal, mivel a kezdeti szakaszban az évelőágyásoknak időre van szüksége. A beültetett növényeknek idő szükséges ahhoz, hogy megnőjenek és betöltsék a rendelkezésükre álló teret. Sokszor szimplán gazosnak „nyilvánították” a területet. A közízlés nehezen változik, nehezen értik meg az emberek, hogy amit gaznak hívnak, az az őshonos rovarok élettere.

Ma már nem engedhetjük meg magunknak, hogy a városokból kiszorítsuk az élőlényeket. Szinte mindenütt művelt vagy lebetonozott felületeket építünk, és ennek katasztrofális ökológiai következményeivel most kezdenek szembesülni az emberek, hiszen a bőrükön érzik a szélsőséges időjárás hatásait. A körforgalom célja nemcsak a gyönyörködtetés, hanem a közvéleményformálás is – elfogadtatni, hogy a buja növényvilág fontos, hasznos és így szép.

Idén tavasszal indították a Természetbarát Kert mozgalmat. Mi volt a célja a felhívásnak? Kik csatlakoztak a programhoz?

Kertmentés programunk folyamatosan aktív – célja, hogy aki építkezik, ne dobja ki vagy tegye a földdel egyenlővé a kert növényeit. Szóljon nekünk, és mi megoldjuk, hogy olyan közintézményekbe kerüljenek a növények, ahol új otthonra lelhetnek. Segítünk az áttelepítésben is.

A Természetbarát Kert felhívás keretében azokat a környékbeli kertbarátokat szeretnénk díjazni, akik a természettel összhangban álló kerteket gondoznak. Szeretnénk ráirányítani a figyelmet annak fontosságára, hogy afféle bárkaként a saját kertjeinkben tudjuk megőrizni az élővilágot, mert sokszor tehetetlennek érezzük magunkat a külvilág történéseivel szemben.

Ha csupán annyit megteszünk, amivel a közvetlen környezetünkre hatunk, annak már van értelme. Nemcsak a lelkünk nyugszik meg, hanem jót teszünk vele a világnak is.

Több, mint százan jelentkeztek a környékről a felhívásra. Ez hatalmas szám. Hihetetlen öröm érezni, hogy ennyire fontos az embereknek ez a téma. Minden jelentkezővel személyesen is megismerkedünk, tapasztalatot cserélünk.

A felhívás kötelezően teljesítendő pontjai közé tartozott legalább egy őshonos fa és egy őshonos bokor megléte, gyepben fennhagyott rész a beporzóknak, „rendetlen sarok” – gallykupac a sünöknek, gyíkoknak, valamint legalább 8 féle virágos növény, köztük évelők is, és persze madárodú, madáritató. Az ajánlott pontok közt szerepelt az esővízgyűjtés, mulcsolás, komposztálás, növényi szerek, biológiai gazdálkodásban megengedett szerek használata, szerves trágya, növényi ázalék műtrágya helyett, rovarhotel.

Természetesen minden kertet egyedileg bíráltunk el, arra törekedtünk, hogy a kerttulajdonos a teljesség felé mozduljon el, és azt is néztük, hogy a rendelkezésre álló feltételek között mennyire tudja megvalósítani a Természetbarát Kert koncepcióját.  A díjátadó 2024. szeptember 15-én, a 3. Váci Zöldfesztiválon lesz, melyet a Magosfa Alapítvánnyal idén harmadik alkalommal rendezünk meg.

A résztvevő Természetbarát Kerteket a Bagolybükk Egyesület Facebook oldalán publikáljuk folyamatosan. A felhívás nem titkolt célja, hogy országos mozgalommá alakuljon. Ez még a jövő zenéje, de már most megkerestek minket az ország különböző tájairól, hogy vinnék tovább a stafétabotot. Nyitottak vagyunk rá, jó lenne, ha a jövőben a lehető legtöbb háznál természetbarát kertet ápolnának az ország és a világ lakói.

Reméljük, egyszer mindenkiben tudatosodik, hogy a természet nem csak az, ami körülvesz minket, mi is a részei vagyunk. Ahogy benne élünk, úgy él a természet is bennünk. Ha tiszta a vizünk, a levegőnk és a földünk, mi is egészségesebbek leszünk. Ha elpusztítjuk a természetet, mi magunk is vele pusztulunk. Ha harmóniában élünk a minket körülvevő világgal, bennünk is harmónia lesz – egyek vagyunk.

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére