Óvatosan a gyomlálással!

Sokszínűbbé varázsolhatjuk a kertet, ha megkegyelmezünk az „eltévedt töveknek”.

Inkább meghallgatná? Nyomja meg a lejátszás gombot!

Minden kertésszel előfordulhat, hogy olyan növények jelennek meg a portán, melyeket nem, vagy nem oda képzelt el korábban. A hangulatos sétautak, rusztikus téglák, mintás betonkockák és sziklák mentén gyakran nyílnak olyan növények, melyeknek „megkegyelmezhet” a hobbikertész.

Tavasszal és nyáron számos növény felbukkanhat a haszonnövények és a virágoskert környékén. Májusban üde rétek hangulatát idézhetik fel kertünkben azok a vadvirágmagok, melyek más növényekkel kerültek a környezetünkbe. A manapság örvendetesen terjedő évelőkkel telepített, biodiverz kertek ékességei lehetnek az itt is, ott is felbukkanó pipacsok, a porcsin apró virágai pedig egészen szeptemberig viríthatnak nálunk. Számos faj elérhető Magyarországon, mely amellett, hogy szép, a gyomnövények elleni küzdelemben is jó szolgálatot tehet.

Harc a gyomokkal: a talajtakaró növények

Az okos hobbikertész átgondoltan telepít, többféle módon is megszabadulhat a nemkívánatos növényektől. Okos megoldás a talajtakaró növények ültetése, melyek gyorsan és hatékonyan borítják be a talajt, számos előnnyel szolgálva mind a kertészek, mind a természet számára. A talajtakarók nemcsak esztétikai szempontból értékesek, hanem funkcionális szerepet is betöltenek: amellett, hogy elfojtják a gyomokat, javítják a talaj minőségét és a nedvesség megőrzését is segítik.

A talajtakaró növények csökkenthetik a párolgást és segíthetik a talaj nedvességének megőrzését. A tetszetős fajok képesek javítani a talaj minőségét, valamint vonzzák a különféle hasznos rovarokat, madarakat és más állatokat, amelyek hozzájárulnak a kert biodiverzitásának növeléséhez.

Népszerű talajtakarók

A borostyán egy örökzöld kúszónövény, mely gyorsan terjed, és jól alkalmazkodik a különféle talaj- és fényviszonyokhoz, ideális választás árnyékos területek takarására. A lóhere is gyakran megjelenik a pázsiton. A „szerencsehozó növény” egyrészt távol tartja a gyomokat, másrészt a talaj nitrogéntartalmát is növeli, mivel szimbiózisban él a nitrogénkötő baktériumokkal. Különösen hasznos lehet a veteményeskertekben és gyümölcsösökben.

A kúszó kakukkfű egy illatos, alacsony növésű növény, amely jól tűri a szárazságot és a napos helyeket, kiválóan alkalmas sziklakertekbe és gyep helyettesítésére is. A kőtörőfűugyancsak ideális sziklakertekbe, amellett, hogy talajtakaróként is használható.

A talajtakaró növényeket sűrűn kell ültetni, hogy gyorsan befedjék a talajt és elnyomják a gyomokat. Az első évben különösen fontos a rendszeres öntözés, hogy a növények megerősödjenek és kiterjedt gyökérzetet fejlesszenek. Miután megerősödtek, kevés gondozást igényelnek és jól tűrik a szárazságot is. Egyes talajtakaró növények hajlamosak túlburjánzani, ilyenkor szükség lehet a metszésre és ritkításra, így megőrizzük a növények egészséges és rendezett megjelenését.

Porcsin és pocsinrózsa

Számos portát díszít egy sokoldalú, színpompás növény, melyet eredetileg nem terveztek a kertbe. A porcsinokapró virágai júniustól szeptemberig nyílnak. Ez a növény gyakran olyan helyeken bukkan fel, mint a beton repedései vagy a téglák közötti rések. A porcsinrózsa apró, tarka virágaival hangulatos „szigeteket” varázsol az udvaron és a kertben. Van, aki tudatosan vet porcsinmagot a kertbe, ilyenkor az is megtörténhet, hogy a növények tovább terjednek, nem várt helyeken is felbukkannak.

A porcsin gyakran gyomként kezelt növény, ám valójában számos előnnyel rendelkezik. Gyorsan növekszik, és jól bírja a szárazságot, ami különösen alkalmassá teszi a napos, száraz területeken való ültetésre. Szétterülő növekedési formája miatt a porcsin kitölti a réseket, ami egységes, szép megjelenést biztosít. Az sem elhanyagolható szempont, hogy sűrű növekedése miatt hatékonyan elnyomja a gyomokat.

A porcsin levelei és szárai ehetők, és számos kultúrában használják salátákhoz vagy főtt ételekhez. Gazdag omega-3 zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban, ami miatt egészséges kiegészítője lehet az étrendnek.

Azúrkék kommelína

Az azúrkék kommelína (Commelina communis) eredetileg Kelet-Ázsiából, Kínából és Japánból származik, de mára a világ számos részén elterjedt, különösen a nedves, árnyékos területeket kedveli.

Európába a 18. században került, Magyarországon pedig a 19. század óta termesztik. Ez a népszerű egynyári növény 20-50 centiméter magasra nő, szára vékony, gyakran kúszó, csomóin gyökereket képezhet. Levelei lándzsa alakúak, sötétzöldek. Virágai élénk azúrkék színűek, melyek júniustól szeptemberig nyílnak.

Az azúrkék kommelína dísznövényként is népszerű, különösen szép, élénk színű virágai miatt. Ezen kívül gyógyászati célokra is használják Kínában, például gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt. Invazív fajként azonban veszélyt jelenthet az őshonos növényzetre, mivel gyorsan terjed és kiszoríthatja a helyi fajokat.

A növény könnyen szaporítható magról vagy dugványról, és jól alkalmazkodik különböző talajviszonyokhoz. Ennek köszönhetően a kertészek és a botanikusok körében egyaránt kedvelt, ugyanakkor óvatosan kell bánni vele elburjánzásra hajlamos természetéből adódóan. Az azúrkék kommelína szép és hasznos növény, amely megfelelő gondozással gazdagíthatja kertjeinket.

Mexikói árvalányhaj

A mexikói árvalányhaj (Stipa tenuissima) eredetileg Észak-Amerika délnyugati részéről, Mexikóból származik. Ez az évelő fűféle finom, szálas leveleiről és elegáns, könnyed megjelenéséről ismert, ami a kertek kedvelt dísznövényévé teszi.

A növény magassága 30-60 centiméter között változik. A mexikói árvalányhajnak hosszú, hajlékony, zöld levelei vannak – ezek őszre aranysárgára változnak. A nyár elején jelennek meg a finom, selymes virágbugák, amelyek lenyűgöző látványt nyújtanak, különösen a szélben hajladoznak kecsesen.

A mexikói árvalányhaj jól tűri a szárazságot és a szegényes talajokat, így könnyen gondozható, de szintén agresszívan burjánzik, ezért fontos kontrollálni a terjedését. Díszítő értéke miatt különleges hangulatot kölcsönöz a kertnek, ezért mindenképpen megéri megfontolni a telepítését.

Gyomnövények és „kóborló virágok” a kertben

A folyamatos, gondos kertészkedés ellenére a gyomnövények megjelenhetnek a kertünkben, de nem feltétlenül az ellenségeink. Megfelelő helyen tartva és gondosan ápolva egyes fajokat gyönyörű és hasznos elemei lehetnek a kertnek. Így hozzájárulnak a biodiverzitás növeléséhez és egyedi, természetes hatású kertek kialakításához.

Sok gyomnövény gyógyhatású vagy ehető. Érdemes ezért utánanézni, hogy milyen előnyökkel járhatnak, ha életben hagyjuk őket. A kert egyes részeit nyugodt szívvel „szabadjára engedhetjük”. A méhek és más, hasznos beporzók számára valóságos terített asztalt hozhatunk létre színpompás vadvirágokból, melyek közt a piros pipacsok is kikandikálhatnak.

Vidéki portákon a pipacs közeli rokona, a mák is felbukkan olykor, tovább színesítve a kert megjelenését. A petúniával is előfordul, hogy cserépben tartva „elpottyantja a magját”, és megjelenik olyan helyeken is, ahová nem vetettük. Ha megkegyelmezünk ezeknek a kósza töveknek, akkor még változatosabbá tehetjük vele a portát. Sőt, akár komplett ágyásokat is nevelhetünk belőle.

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére