Az akadozó tengerentúli szállítmányok lassítják a kutatásokat

A határlezárások, a korlátozások és a tengeri és légi szállítás terén tapasztalható fennakadások nem csak a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges vagy a betegség diagnosztizálására használható árukat érintették – írja az Infostart.hu a Nature cikke alapján. A brit egészségügyi szolgáltató, az NHS steril kesztyűk, pipettahegyek és hűtők hiányáról számol be. A kórházakban használt egyik kesztyűtípus iránt megnőtt a kereslet, viszont kevesebbet gyártanak belőle, a csomagolás és a sterilizálás pedig késedelemben van.

A kesztyűk iránti kereslet megnövekedése elképzelhetetlen mértékű: 2020 végére 200 milliárd párral növekedett.

Eközben az egyik gyártó, a maláj Top Glove azért kellett, hogy egyes üzemeit átmenetileg bezárja, mert túl sok dolgozó kapta el az új koronavírust.

De nemcsak tárgyakra kell gondolnunk, amikor laborokkal kapcsolatos hiányról beszélünk – az egyik, állatkísérletekben gyakran használt faj, a rézuszmajom egyedei közül is kevesebb volt elérhető, mint amennyire szükség lett volna.

A vakcinatesztelésekhez is használt állatok a vadállatok Kínából történő kivitelének tiltása miatt ritkasággá váltak, ami egyes kutatások leállításához vezetett.

Borítókép: Pixabay/leo2014

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére