Óvatosan nőne nagyobbra az első magyar ökofalu

Az első magyarországi ökofaluban jelenleg 20 és 40 közé tehető az állandó lakosok száma, attól függően, pontosan mit értünk ezalatt. Gyűrűfűn a kezdetektől fogva szívesen látják a kiköltözés szándékával kacérkodó érdeklődőket, akiktől először azt kérik, kóstoljanak bele a kevésbé kényelmes, de szabadabb és nyugalmasabb életbe. Szeretettel fogadják az érdeklődőket.

1990-ben környezetvédők lelkes csapata érkezett a Baranya vármegyében fekvő területre. A fiatalok egy bátor kísérletbe fogtak, úgy döntöttek, saját maguk fogják kipróbálni, hogy a tiltakozáson túl mit tehetnek a környezetrombolás ellen.

Inkább meghallgatná? Nyomja meg a lejátszás gombot!

Hazánkban a mai napig egyedülálló az, ami 1991-ben történt. Egy maroknyi környezetvédő létrehozta a Gyűrűfű Alapítványt, majd a szervezet megvásárolta a Gyűrűfű belső területét képező 174 hektárt. Később, amikor a földtörvény miatt az alapítvány már nem vásárolhatott termőföldet, a területünkön illetékes Ibafa Önkormányzata nevére még 100 hektár erdőt, és 300 hektár gyepterületet vettek. Erre a mesebeli természetes adottságokkal rendelkező területre épül a mai napig is az ökofalu.

Arról, hogy hol tart most Gyűrűfű, Dr. Borsos Béla, az ökofalut építő Gyűrűfű Alapítvány kuratóriumának elnöke és Szalóki Zsuzsa kurátor, az alapítvány képviselője mesélt a Zöld Hangnak.

Hogyan alakult a lakosság lélekszáma a kezdetek óta?

Amikor a Gyűrűfű Alapítvány megvásárolta a területet, semmilyen infrastruktúra nem létezett és gyepnek volt nyilvánítva az egész. Először annak a feltételeit kellett megteremteni, hogy lehessen a területen építkezni. A kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején volt egy betelepülési hullám, ekkor 12 telek talált gazdára. Utána 14 év szünet következett, amikor összesen két új ház épült.

Az új program 2020-ban indult, azóta hat szerződést kötöttünk és még kettő van folyamatban. A rendezési terv összesen 43 telket jelöl ki farmgazdaságnak, ahol termőföldön lakóház építhető.

Milyen előnyei vannak a Gyűrűfűn történő letelepedésnek? Mennyiben más az élet az ökofaluban, mint egy hagyományos községben?

Az élet itt sokkal nyugodtabb és a külvilágtól elzártabb, mint máshol. A legtöbb előnyt más hátránynak tartaná. Az utolsó falutól, Dinnyeberkitől durva kővel szórt út vezet ide, és bármilyen furcsa, az itt élők nem is szeretnének aszfaltos utat.

Nem baj az, ha kissé lelassul az ember, mire ideér. Különlegességünk az is, hogy itt nincs, és nem is lesz közvilágítás. A természetben élünk, szelíd, nyugodt életmódot folytatunk, inkább együttműködve a környezetünkkel, mintsem megpróbálva legyőzni azt.

Máshol rengeteg faluból kitiltják – vagy kiutálják – az állattartást. Itt ilyen nem fordulhat elő. Támogatjuk az önellátást minden szinten. Mivel a telkek átlagos mérete egy hektár (10 000 négyzetméter), bőven van hely kiskertnek, néhány állatnak, sőt akár a tűzifa termelésnek is.

Az önellátás nemcsak az élelmiszerre vonatkozik: kútból vagy ciszternából mindenki maga fedezi a vízszükségletét, a legtöbb házon van napelem, és egyes helyeken napkollektor is termeli a melegvizet. Egyetlen közmű a villamos áramellátás, amivel a nagy központi rendszerekre kapcsolódunk. Van, aki még ezzel a lehetőséggel sem él, mert szigetüzemű napelemet építtet. Nem hisszük, hogy a természet szolgáltatásokat nyújtana nekünk, inkább adományai vannak, amelyekért nagyon hálásak vagyunk és amelyekért azonban meg kell küzdeni.

A közösségi kapcsolatok is teljesen más szinten és jelleggel vannak jelen, mint egy átlagos településen vagy lakónegyedben. A szomszédhoz adott esetben több száz métert kell gyalogolni. Olyan a csend és éjszaka a sötét, csillagos ég, ami városban sose tapasztalható.

Mi a céljuk? Mire számítanak a kiköltözési lehetőség meghirdetése nyomán?

A cél nem változott 1991 óta. Egy önmagában életképes, az emberi települések legtöbb funkciójával rendelkező falut szeretnénk kialakítani 100-150 fő állandó lakossal, több generáció számára élhető természetközeli környezettel és minél kevesebb kár okozásával. Honlapunk és Facebook oldalunk létrehozásával megindítottunk egy új betelepülési hullámot.

A beköltözés eleve nem problémamentes senki számára, és az utóbbi másfél évtized értelmetlen és kisstílű jogi szabályozási környezete ezt csak tovább súlyosbítja. Arra számítunk, hogy néhány évtized alatt kialakul a teljes létszám és működőképessé válik a közösség. Szeretnénk, ha az egyes nemzedékek is arányosabban oszlanának el.

Hányan adták fel időközben mégis? Önök szerint miért adhatták fel?

Aki ideköltözött, és meggyökerezett, többnyire szeret is itt élni. Ők nem szívesen költöznek el. Van azért olyan, aki feladta. A házépítés, életmódváltás próbára teszi a párkapcsolatokat. A kudarcok másik vezető oka az anyagiak hiánya, a pénzkeresés nehézségei. Nagyon alapos stratégiára van szükség a beilleszkedéshez. Ebben segítünk, de az illető helyett kidolgozni nem tudjuk.

Mi okozhat nehézséget a beilleszkedésben egy városi ember számára?

Sok minden. Erre nincsen recept, a városi emberek is nagyon sokfélék. Egy kivételével minden család városból költözött ide. Ám aki vidékről jött, annak is kell egy kicsit igazítania az életstílusán, mert itt nem az a vidék van, mint máshol az országban. Volt, aki rosszul mérte fel, hogy valóban ennyire távol szeretne-e élni a város nyüzsgésétől és szolgáltatásaitól, esetleg munkahelyeitől. Itt bizony a természetnek van elsőbbsége. Nekünk kell alkalmazkodnunk, életünket úgy megtervezni és beosztani, ahogy a természet rendje megkívánja.

A legtöbb mai városi embernek fogalma sincs arról, hogyan működik a természet, mi a gazdálkodás, az erdőművelés, mit lehet és mit nem lehet megtenni egy ilyen helyen. Ezeket mi is folyamatosan tanuljuk évtizedek óta.

Mivel lennének elégedettek a település jövője, fejlődése szempontjából?

Mindenképpen azt szeretnénk, ha az eredeti elképzelések nem változnának, és Gyűrűfű egy természetben megbúvó, környezet- és természetvédelmi elveket önként követő, egymással együttműködő emberek közössége lenne és az is maradna. Leginkább úgy tudnánk megfogalmazni, hogy az utánunk következő nemzedékek ugyanebben az irányban haladjanak, a stafétabotot a tőlünk átvevő új vezetőkkel is tudjanak haladni egy életképes, alkalmazkodó település szerkezet és működő társadalom felé. Ennek teljes kialakulását – többek között a nemzedékváltakozás, a táj átalakítása, a környező vízgyűjtő telepített erdeinek őshonos állományra történő lecserélése és egy örökerdő koncepció megvalósítása miatt – mintegy 200 évre tesszük.

Nem kevés feltételnek kell megfelelnie annak, aki szeretne beköltözni. Nem riasztják el az érdeklődőket a szigorú követelmények? Vagy ez egyfajta „első szűrő”?

Dehogynem, és ez így van jól. Sokakat elriasztanak a szigorú követelmények. Van, aki a Facebook oldalunkon (Gyűrűfű Ökofalu) ezt jelzi is felénk – többnyire felháborodottan, hogy képzeljük, hogy nem lehet „csak úgy” telket venni. Minden eladó telek az alapítványunk tulajdonában van. Akik ideköltöztek, azért vállalták a nehézségeket, mert olyan helyen szerettek volna lakni, ahol nyugalom van, csend, kötelező a biogazdálkodás és mindenki fokozottan figyel a környezetének a megóvására. Amennyire ez lehetséges, szeretnénk kiszűrni azokat, akik nem önként, tiszta szívvel követik ezt az életmódot. 

Az egyáltalán nem zavar, hogy sokan ezt nem vállalják. Mi, akik már itt vagyunk, jól vagyunk itt, és egyáltalán nem sürgős, hogy megteljen a pici településünk. Nem hamar, hanem jól szeretnénk a falut benépesíteni. Olyan emberekkel, akik bírják a nehézségeket, nem adják fel, nem csalódnak és megállják a helyüket miközben, ha nem is tudományos igénnyel, de értik egy ökológiai létforma részleteit.

Nagy az érdeklődés, a program beindítása óta nyílt napokon és egyéb programokon több mint 600 látogatónk fordult meg a helyszínen. Persze legtöbbjük csak kíváncsiságból jött. Hatan, nyolcan vannak, akiket új betelepülőknek nevezhetünk.

Mit javasolnak azoknak, akik kiköltözésen és az életmódváltáson törik a fejüket?

Ha hozzánk szeretnének jönni, akkor ne kapkodják el. Először is őszintén mérlegeljék önmagukban, hogy szilárd elhatározás-e az életmódváltás, vagy csak épp torkig vannak valamivel. Eleve nekünk is van egy folyamatunk, amin végig kell menniük, de elsősorban maguknak kell végig gondolni, mit akarnak csinálni és hogyan, és főleg miből.

A covid alatt valóságos népvándorlás indult meg Gyűrűfű irányába. Az embereknek elegük volt a bezártságból, több szabadságra, tágas térre vágytak. Aztán enyhült a szigor, elmúlt a veszély. Az akkori 11 jelentkezőből, (egyedülállók, párok, családok) végül csak egy maradt! Ezért is vesz hosszú időt igénybe, míg valaki idejöhet. Már az első látogatáskor őszintén megmondjuk, hogy itt nem úgy megy, hogy kinézek egy telket és megveszem. Egyesek nehezen tudják elfogadni, hogy mindenkinek hosszabb időre van szüksége, ha megalapozott döntést akar hozni, de nekünk is idő kell, hogy kölcsönösen megismerkedjünk. Aki azonban végig csinálja (látogatások, összejövetelek, önkéntes munka), az már egy ismerős, segítő környezetbe érkezik.

A két alapvető kérdés mindenképpen az, hogy miből fog házat, telket építeni, az építkezés az általános tévhittel ellentétben ugyanis itt sem olcsóbb, mint máshol. Alapvető kérdés az is, hogy miből kíván a területen megélni. A három lehetőség a helyben történő munkavégzés, az interneten keresztül végzett távmunka és az ingázás valamely környező településre. Ez utóbbi a legkevésbé kívánatos, de nem kizárt.

Jöjjenek le sokszor, töltsenek itt minél több időt, alaposan fontolják meg, melyik telket szeretnék, aludjanak ott, a szabad ég alatt vagy sátorban, jöjjenek vissza télvíz idején, amikor minden fa kopasz, sár van és minden csúszik, az autókat is beleértve. Az életmódváltás gyökeres lesz, de nagyon kielégítő és szívet melengető, amennyiben valaki valóban a természetben kíván élni, és nem csak díszletnek kívánja maga köré.

Hol és hogyan tudnak jelentkezni az érdeklődők?

A honlapunk erről részletes tájékoztatást ad (www.gyurufu.net). Az érdeklődőtől mindenképpen az kérjük, hogy olvassák át alaposan. Külön menüpont szól a költözést tervezőknek, több alponttal, köztük a rendelkezésre álló ingatlanok leírásával. Itt megtalálhatók az elérhetőségeink is, ahol fel tudják venni velünk a kapcsolatot. Aki a tevékenységünket szeretné nyomon követni és a programokról ismertetést kapni, a hírlevelünkre tud feliratkozni. 

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére