Jávor Benedek: nincs szakmai érv az orosz atom és gáz mellett

Magyarország érdeke a tisztán megújuló termelés irányába való elmozdulás, az orosz függőség erősítése mellett lehetetlen szakmai alapon érvelni – írja Jávor Benedek, energiapolitikával is foglalkozó politikus, korábbi EP-képviselő modellszámításokra hivatkozva a a hvg.hu-n megjelent cikkében.

Magyarország jelenleg nem rendelkezik hihető, életszerű és következetes energiastratégiával, a kormányzat önellentmondásos, életszerűtlen és orosz energetikai függést eredményező tervei nem alkalmasak a magyar energetika jövőjének felvázolására – hívja fel a figyelmet Jávor Benedek cikkében.

A zöldpolitikus azokra a modellszámításokra hivatkozik, amelyek a Megújuló Magyarországért Alapítvány megbízásából végzett el egy szakértői csapat, amely a magyar villamosenergia-piac 2050-ig előre tekintő lehetséges alternatíváit vizsgálta meg, a költségigény, az áramárakra gyakorolt várható hatások, a finanszírozás lehetőségei és a technológiai-infrastrukturális feltételek szempontjából.

A modellek egyértelműen a 100 százalékban megújuló energiatermelésre támaszkodó forgatókönyvet mutatták a legelőnyösebbnek, mind a várható árak és költségek, mind a finanszírozási lehetőségek, mind pedig a geopolitikai és környezeti megfontolások szempontjából. Ehhez képest a megújulókat atomenergiával kombináló opció drágábban, jóval magasabb közpénzigénnyel és orosz energiafüggést eredményező módon valósítható csak meg, a megújulók és az atom mellett a gázt is a rendszerbe integráló verzió pedig még rosszabb feltételeket kínál minden szempontból.

Jávor Benedek megállapítja, egyértelmű, hogy az ország érdeke a tisztán megújuló termelés irányába való következetes és kiszámítható lépésekben való elmozdulás, az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztések megvalósítása, valamint a nemzetközi kapcsolatok és szabályozási együttműködések erősítése a versenyképes, biztonságos és fenntartható energiarendszer kialakítása érdekében.

Jávor hangsúlyozza: el lehet köteleződni az orosz gázszállítások és a Roszatom atomerőműve mellett, ennek azonban az orosz szövetség erősítése, és hazánk Oroszországtól való energetikai függésének tartós erősítése a célja, azaz a döntés száz százalékosan politikai alapokon nyugszik, nem hozhatók fel döntő energiapiaci, földrajzi, pénzügyi, szociális, környezeti vagy technológiai érvek mellette.

A teljes cikk elolvasható a hvg.hu-n

Megjegyzés: a Megújuló Magyarországért Alapítvány internetes újságunk, a Zöld Hang kiadója.

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére