Egyre több bank áll le a zöld hitellel

Sorban jelentik be a bankok, hogy felfüggesztik a zöld hitelek kölcsönkérelmeinek befogadását. Az UniCredit és az Erste után így tett a CIB és az OTP is. Az ok minden esetben ugyanaz: fogyóban a jegybanki keret, és a már megkötött szerződések és beérkezett igénylések alapján a bankok behúzták a féket, nehogy túl fussanak – írja a Bank360,hu.

 Fogyóban van a kedvezményes zöld lakáshitelre a jegybank által biztosított 200 milliárd forintos keret, ezért egyre több bank dönt úgy, hogy felfüggeszti az új hitelkérelmek befogadását. Az UniCredit és az Erste után a nagybankok közül ezt tette az OTP és a CIB is. Az OTP azt közölte a honlapján, hogy március 28-ától felfüggeszti a termék értékesítését, a CIB pedig azt, hogy 30-ától nem fogad be új hiteligénylést, és felfüggeszti a termék értékesítését.

A Magyar Nemzeti Bank 120 milliárd forintig automatikusan befogadta, befogadja a bankoktól érkező forrásigényt a zöld hitelre. Valójában most ez az összeg merülhetett ki, vagy már ennek közelében járhatnak a bankok. Az ezen felüli összeg elosztásáról az MNB a bankok eddigi forrásigénylései alapján dönt majd. A hitelt forgalmazó bankok tehát most azért fékeznek, mert még nem tudják biztosan, mekkora keretet kapnak még a jegybanktól. Ez persze az eddigi szerződéskötések alapján nagyjából kikalkulálható, és a beérkezett, már elbírálás alatt lévő hiteligénylések alapján a bankok fel tudják mérni, lehet-e még keretük, vagy a biztonság kedvéért már inkább le kell állniuk a hitelkérelmek befogadásával.

Borítókép/ Pixabay/Pexels

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére