Magyarország ragadozó madarai és baglyai: 48 faj, 163 természetfotós, 1024 színes felvétel, 1600 oldal

Hatalmas vállalkozásba fogott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amikor nekilátott, hogy új, eddig nem látot kiadványban szedje össze a hazánkban élő ragadozó madarakat és baglyokat, amelyek sorsa valószínűleg mindannyiunk szívéhez, lelkéhez közel áll. Különösen akkor jövünk rá erre, amikor olyan bajba kerülnek, mint 2021-ben Tura környékén.

Ami viszont a jó hírt illeti, az 1600 oldalas két kötetes kiadvány az egyesület szerint nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló részletességgel és alapossággal mutatja be az aktuális fajokat, mindezek mellett pedig albumként sem utolsó. Neves hazai természetfotósok sokaságának színes, gyakran bravúros felvételében is gyönyörködhetünk. A Magyarország ragadozó madarai és baglyai című könyvet ünnepélyes keretek között mutatták be március elején a Mezőgazdasági Könyvtárban.

163 természetfotós munkája egy helyen

Mint az egyesület a honlapján írja: 80 év után most jelent meg először egy olyan könyv, amelyik valamennyi Magyarországon fészkelő, átvonuló, vagy ritka vendégként megjelenő ragadozó madarat és baglyot is bemutatja. A kötetben szereplő 48 faj részletes ismertetésén túl, a ragadozómadarak törzsfejlődése, testfelépítése, gyakorlati védelme is része a könyvnek, amely 45 szerző munkája.

A szerzők szinte mindegyike az MME Ragadozómadár-védelmi szakosztályának aktív tagja. Közülük a legtöbben több évtizedes ragadozómadár-védelmi tapasztalattal rendelkeznek, ami egyben garancia is arra, hogy egy minden ismeretet magában foglaló könyvet készítettek. A kötet gazdagon illusztrált. Az 1024 színes felvételt a készítők megfogalmazása alapján a legkiválóbb hazai természetfotósok – összesen 163 fő – készítette. A kötetben megjelent képeket több mint 4000 fényképből válogatták ki a szerkesztők, illetve a szerzők. A fényképeken kívül 184 térkép és ábra is segíti a tájékozódást. A nívós ajándéknak is tökéletes kiadvány az MME boltban megvásárolható.

És ha már az egyesület táján szétnéztünk, hadd ajánjunk márciusi programokat is, hiszen ez az a hónap, amely a télből indul, de bizonyosan meghozza a kitavaszodást, sokszor idő előtt is. Így aztán egyre inkább előtérbe kerülnek a szabadtéri események, miközben rossz időben sem kell már otthon maradni a járvány visszavonulásával.

Március 19:: nagytakarítás a Jegenye-völgyben

Tavaszi nagytakarítást szerveznek az idén január 1-vel védettség alá kerülő, II. kerületi Jegenye-völgy Természetvédelmi területre március 19-én, szombaton. Az eseményen a munkavégzést az MME helyi csoportja is segíteni fogja, mivel a védetté nyilvánítás előkészítésében éveken át részt vettek és a terület sorsát a védettséget követően is figyelemmel szeretnék kísérni. A találkozó a terület mellett található Shell benzinkútnál (Solymár, Rózsika utca 2.) lesz 9 óra és 9.20 között.

Rövid tájékoztatót követően innen sétálnak el a résztvevők a 100 méterre kezdődő védett területhez. A találkozási pontról és a szemétszedés helyszínéről térképet közölnek, az önkéntesek számára némi hadtáppal is készülnek: szendvicsekkel, kávéval és teával teszik tartalmasabbá a pihenőidőket. A szemétszedéshez zsákokat, kesztyűket és szerszámokat a FŐKERT Divízióval közösen biztosítanak minden önkéntesnek, persze saját kesztyűket is lehet vinni. A hulladék elszállításáról a FŐKERT Divízió fog gondoskodni.

Március 19.: a víz világnapja a Tropicariumban

A víz világnapja felhívja a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Mint közismert, víz ma már óriási veszélynek van kitéve, az MME megfogalmazása szerint az egyre növekvő népesség, az ipar és a mezőgazdaság mohó vízigénye, valamint az egyre súlyosbodó klímaváltozás miatt. A víz az állatvilág nagy részének is élőhelyet biztosít, vizeink nagymértékű szennyezése és kizsákmányolása pedig veszélyezteti ezen élőlények jövőjét.

Éppen ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya is aktív részvevője a március 19-et világnapi eseménynek a Tropicariumban, amelyet három nappal a keddre eső hivatalos világnap előtt tartanak. Kígyós, békás kalandok – ismerd meg hazánk hüllőit és kétéltűit! címmel tart bemutató a szakosztály.

A Magyar Természettudományi Múzeum Vadvízország címmel tart programot, amelyen növényi termések, hal-, kétéltű-és hüllőmodellek, állatpreparátumok, állatszőrök-és csontok várnak ránk. A Magyar Haltani Társaság érdekességekkel készül hazai halainkról és az őket fenyegető veszélyekről.

Kiemelt kép: uhu. Forrás: Adam Kumiszcza/Wikipedia Commons

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére