Tovább nőhet a gyermekhalálozás a szegényebb országokban

Egyenlőtlenség és megelőzhető halálozások – ezek jellemzik az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) legfrissebb kimutatását, mely szerint 5 millió öt év alatti gyermek, köztük 2,4 millió újszülött halt meg 2020-ban. A tragikus számok tovább nőhetnek, főleg a szegényebb országokban – írja a Napi.hu.

Mind a Szubszaharai régióban, mind pedig a dél-ázsiai országokban riasztó ütemben növekszik a gyermekhalálozási ráta a gazdasági és földrajzi egyenlőtlenségek következményeképp. Az UNICEF szerint az esetek jelentős része megelőzhető lenne.

A szervezet figyelmeztet, amennyiben semmilyen változás nem történik, az évtized végére akár az 50 milliót is megközelítheti az 5 év alatti gyermekek halálozási száma. A lesújtó előrejelzések szerint a halálozások fele újszülött korban következik majd be.

Az UNICEF dolgát nehezíti, hogy a szegény országok zöme nem közöl pontos halálozási adatokat, így számos esetben csak becslések állnak rendelkezésre. Sokkal jelentősebb probléma viszont, hogy a közösen kitűzött célokat, melynek egyik fontos alappillére, hogy 1000 élveszülésre legfeljebb 12 halálozás jusson, több mint 50 ország képtelen teljesíteni.

Amennyiben ez mégis megvalósulna, úgy 2030-ra 2,5 millióra csökkenne az 5 éven aluliak halálozási száma, és mintegy 8 millió gyermek életét lehetne megmenteni.

Az UNICEF egyebek között magyar születési adatokat is közölt, idén január-november között 85.479 gyermek jött világra Magyarországon, ez 0,4 százalékkal magasabb szám az egy évvel korábbinál. Ezer élveszületésre 3,2 csecsemőhalálozás jutott, ez 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél.

Borítókép: Pixabay/ Raphealny

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére