„Passzold vissza, Tesó!” – 2021 végén már 5 tonnánál jár a kampány eredménye

A négy éve futó „Passzold vissza, Tesó!” kampányban, 2021 őszén visszagyűjtött mobiltelefonok mennyisége: 99 gyűjtőponton – 1275 kg! A szervezők elégedettek az eredménnyel köszönik a gyűjtésben résztvevők munkáját! A 2018-ban indított kampány eddigi eredményeivel együtt mára összesen 800 gyűjtőpont részvételével, több mint 5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze. A kampányhoz 2022-ben is lehet csatlakozni, tavasszal újraindul a gyűjtés!

Negyedik éve tart a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Idén is további gyűjtőpontok csatlakoztak a kampányhoz. Számos, a gyűjtésben résztvevő szervezet belső kommunikációs kampányt, szemléletformáló eseményeket, előadásokat szervezett, így tudták aktívan mozgósítani a környezetüket, hogy minél több mobiltelefont adjanak le a gyűjtődobozokba. A gyűjtők munkáját ősszel is tájékoztató webinárral és animációs videófilmmel segítették a szervezők. A video és a webinár felvétele a KÖVET Egyesület youtube csatornáján megtekinthető. A kampány támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Íme a  díjazottak listája:

A kampányban résztvevő legeredményesebb vállalat Csimpánz Örökbefogadást kap ajándékba az Intézet programjának keretében (Csimpánz Örökbefogadási Program)

  • Az örökbefogadást kapta: MVM Services Zrt. (Budapest és Szeged)

A kampányban résztvevő legjobban teljesítő KKV, intézmény és szervezet, valamint a különdíjasok szemléletformáló szakmai előadást kapnak ajándékba “Mobiltelefonokkal a gorillákért” címmel a Jane Goodall Intézet előadásában, valamint egy-egy Zöld Iroda – Zöld Rendezvény Minősítés előadást a KÖVET Egyesület szervezésében.

Az előadásokat és a képzéseket kapták:

  • KKV kategóriában: STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft., Sopron
  • Intézmény kategóriában: Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium, Budapest
  • Szervezet: Szentiváni Öko Szeglet Egyesület, azaz SZÖSZ, Győrszentiván

Két különdíjat is odaítéltek a szervezők:

  • Pécsi Tudományegyetem ősszel felhívást adott közzé a hazai egyetemek számára, hogy csatlakozzanak ők is a kampányhoz. Ezen kívül három megyére kiterjedő saját kommunikációs kampányukkal, kimagasló eredménnyel zárták a félévet. Sikerük díja egy Kommunikációs Különdíj.
  • Leginnovatívabb Gyűjtőpont Különdíját a budapesti DXC Technology Magyarország Kft. A munkatársak csapatként összeállva átnézték a készülékeket, megjavították, amit lehetett és egy hajléktalanokkal foglalkozó alapítvány számára felajánlották a már működőképessé tett mobiltelefonokat. Ezzel a kampány új irányát mutatták meg, vagyis a javítás, újrahasználat lehetőségét.

A szervezők célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A kampányhoz 2021-ben csatlakozó szervezetek listája itt tekinthető meg: www.kovet.hu

A kampányhoz eddig csatlakozó közel 800 gyűjtőpont között vannak visszatérők és sok helyszín csatlakozott újonnan. Közöttük találhatók iskolák, óvodák, civil szervezetek, intézmények, üzletek, irodák, szálloda, könyvtár, színház, kutatóintézet, nemzeti park, múzeum, kereskedelmi, ipari és agrárkamara, minisztérium, bíróság.

Kiemelt kép: PxHere

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére