Hatással van a gyerekvállalásra a klímaváltozás

A fenntarthatóság és a bolygó jövője napjainkra a hírek állandó témáivá váltak, nem véletlenül. A túlnépesedés is létező probléma. A kérdéssel foglalkozó tudományos tanulmány tavaly megállapította, hogy a klímaválság miatt aggódó emberek túlnyomó része azért dönt úgy, hogy nem vállal gyermeket, mert fél tőle, hogy milyen nehézségekkel kell majd szembenéznie a jövőben – írja a Bien.hu.

A 600, 27 és 45 év közötti ember körében végzett felmérés megállapította, hogy a megkérdezettek 96 százaléka nagyon vagy rendkívül aggódik potenciális jövőbeli gyermekeik jóléte miatt az éghajlatváltozás által sújtott világban. A kérdőív mélyen pesszimista jövőképekről is árulkodik, 400 válaszadó 92,3 százaléka negatív jövőképet képzelt el.

A tudományos konszenzus szerint a gyermekvállalás a legnagyobb hatás, amelyet az egyén tehet a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban.

Kimberley Nicholas és Seth Wynes klímatudósok 2017-es tanulmánya szerint a fejlett világba született gyermek évente 58,6 tonnás szén-dioxid-kibocsátást hagy maga után.

Az Enviromental Research című folyóiratban közzétett tanulmány azt javasolta, hogy az egyének csökkentsék üvegházhatású gázkibocsátásukat. Például azáltal, hogy eggyel kevesebb gyermekük lesz, autó nélkül élnek, kerülik a légi utazást és növényi étrendet fogyasztanak.

Borítókép: Pixabay/ CommanderClive

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére