A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyeli a fukusimai erőmű vizének kiengedését

Az Egyesült Nemzetek szervezete az előzetesen meghatározott terveket már jóváhagyta és még idén ellátogat Japánba, hogy felmérje a körülményeket – írja a Rakéta.hu.

A japán kormány áprilisban döntött úgy, hogy a megrongálódott Fukusima Daiichi atomerőmű egyre gyűlő szennyezett hűtővizét a Csendes-óceánba engedi, mivel a tárolóhelyek hamarosan betelnek, a szennyvíz viszont folyamatosan termelődik, így a már jelenleg is több mint ezer tartály mellé folyamatosan újabbak kerülnek.

Az erőmű üzemeltetéséért felelős Tokyo Electric Power Co. megközelítőleg 1,37 millió tonna szennyvizet tud tárolni, ami már nem sokáig elég, számítások szerint jövő nyárra elérik a teljes kapacitást.

A kormánynak ezért minél előbb döntést kellett hoznia a hűtővíz sorsát illetően, a miniszterelnök, Yoshihide Suga elmondása szerint pedig ez volt az egyetlen realisztikus megoldás a problémára.

A radioaktív vizet a TEPCO már tárolás előtt előkezeli: az Advanced Liquid Processing System filterein áteresztett víz 62 fajta radioaktív nuklidot szűr ki.Trícium nincs ezek között, de ez utóbbit az óceánba engedés előtt kellő hígítással teszik ártalmatlanná.

A japán kormány viszont rendkívül szigorú feltételeket szabott a hígítás mértékét illetően, a hivatalosan elfogadott, ivóvízben engedélyezett trícium mennyiségének csak a töredéke lesz megtalálható a fukusimai szennyvízben, mielőtt az a szabadba kerül. Ennek érdekében a szennyvizet nem egy-két év, hanem évtizedek, akár négy évtized időtartama alatt engedik ki, kisebb adagokban.

Bár a környékbeli halászok és lakók tiltakoztak a tervek ellen, de tudományos körökben sokan mégis egyetértenek azzal, hogy ez biztonságos és kivitelezhető alternatívát jelent arra, hogy hogyan szabaduljanak meg a szennyezéstől.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint a japán kormány döntése összhangban áll a globális gyakorlattal, annak ellenére, hogy a hűtővíz nagy mennyisége a fukusimai esetet egyedi és komplex üggyé teszi.

Borítókép: Pixabay/Clker-Free-Vector-Images

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére