Akár öt éven belül is elérhető a másfél fokos globális hőmérséklet-emelkedés

A világ országai a 2015-ös párizsi klímaegyezményben 1,5 Celsius-foknál húzták meg azt a határt, ami felé semmiképp sem lenne szabad emelkednie a bolygó átlaghőmérsékletének az iparosodás előtti időszakhoz képest ahhoz, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát. A Meteorológiai Világszervezet és a brit meteorológiai szolgálat jelentése szerint viszont valós esély van rá, hogy ezt a határt már a következő öt évben átlépjük – írja a Rakéta.hu.

Extrém időjárási események, fajok tömeges kihalása, országokat lakhatatlanná tevő tengerszint-emelkedés, áradások, az óceánok elsavasodása – ilyen és ehhez hasonló forgatókönyveket vázolnak fel a kutatók a leggyakrabban arra a kérdésre, hogy mire számíthatunk, ha a Föld átlaghőmérséklete tartósan átlépi a párizsi klímaegyezményben meghatározott felmelegedést. Bár az egyezményt aláíró országok 2 Celsius-fokban állapodtak meg, de abban nagyjából mindenki egyetértett, hogy a komolyabb klímaválság elkerüléséhez valójában a 1,5 Celsius-fokos határt kell szem előtt tartani.

Az ENSZ meteorológiai ügynöksége által nemrég kiadott jelentés szerint viszont tavalyhoz képest jelentősen megnőtt az esélye, hogy ezt a határt már a következő öt évben átlépjük: a szakértők 40 százalékra teszik annak a lehetőségét, hogy 2026-ig lesz legalább egy olyan év, amikor a Föld átlaghőmérséklete a 1,5 Celsius-fokos határ fölé emelkedik.

2020-ban az átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti átlaghőmérsékletet, a Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint pedig ez olyan folyamatok gyorsulását eredményezte, mint a tengerszint emelkedése, a sarki jég olvadása, a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása, ami mellett a felmelegedés a társadalmi-gazdasági fejlődésre nézve is romboló hatással bírt.

Borítókép: Pixabay/ Nature-Pix

Oldal Tetejére