Bajban a fejőházak

A nyereség kezd kikopni az ágazatból, a tejtermeléshez, fejlesztéshez szükséges anyagok, berendezések egytől egyig nagyobb mértékben drágultak, mint amennyivel a bevételek növekedhettek. Ráadásul miközben egy év alatt alig 1-2 százalékot emelkedett a nyers tej felvásárlási átlagára, a forint 9-10 százalékot veszített értékéből az euróhoz képest – írja a Magro.hu.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felmérést készített tejtermelő és -feldolgozó küldötteinek körében. Kiderült, hogy a költségek folyamatosan emelkedtek: a tejtermelőknél és -feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18 százalékkal.

A járványhelyzet az ágazat minden szereplőjénél jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket. Tavaly komoly problémát jelentett az is, hogy – egy normál évhez képest – sok esetben a kesztyűk, a maszkok és a fertőtlenítőszerek beszerzésére csak többszörös áron nyílt lehetőség, míg mára a jelentős többletfelhasználás okoz költségnövekedést.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a forint/euró árfolyam 2019. december és 2021. január  között mintegy 9 százalékkal növekedett. Ez elsősorban az energia, a vásárolt takarmány és a csomagolóanyag árában okoz jelentős költségemelkedést.

A tejtermelésben és -feldolgozásban a felhasznált anyagok költsége emelkedik, így a termelők és feldolgozók képtelenek a hatékonyságukat, a termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni.

Borítókép: Pixabay/Ehrecke

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére