Megadóztatná a szupergazdagokat? Ha igen, most tehet valamit

Thomas Piketty világhírű francia közgazdász mellett Andor László volt uniós biztos is a kezdeményezője annak a javaslatnak, amely adót vetne ki a szupergazdagokra az egyenlőtlenség csökkentése és az igazságos zöld átállás érdekében uniós szinten. A kezdeményezést magyar állampolgárok is aláírhatják online módon október 9-ig.

Az európai polgári kezdeményezés célja – mint az a kezdeményezés magyar nyelvű weboldalán is olvasható – rábírni az Európai Bizottságot, hogy vezessen be európai uniós szintű nagyvagyon-adót, amely az éghajlatváltozás az egyenlőtlenségek elleni küzdelmet szolgálná.

Az európai polgári kezdeményezés arra való, hogy rávegyen fontos európai intézményeket arra, hogy foglalkozzanak a polgárok által érzékelt súlyos problémákkal – mondta el a Zöld Hang megkeresésére Andor László korábbi uniós biztos, közgazdász, a javaslat egyik kezdeményezője. Az állampolgári kezdeményezések ezért teljesen kimunkált szakpolitikákat nem szoktak tartalmazni, ezért nincsenek konkrét összegek, százalékok a nagyvagyon-adó bevezetésére irányuló polgári kezdeményezésben sem. Az irányt a javaslat ugyanakkor egyértelműen kijelöli azzal, hogy összekapcsol két fontos célt: a zöld átállást és az igazságosabb újraelosztást – mutatott rá Andor László.

A zöld átállás legnagyobb kihívásai magyar és általában közép-európai szempontból a lakhatáshoz és a közlekedéshez kapcsolhatók – fejtegette Andor László. Így az európai vagyonadóból származó bevételek Magyarországon nagy valószínűséggel e célok mentén lennének nagyobb részt elkölthetők.  Az alacsony és közepes jövedelműeket lehetne például segíteni otthonaik felújításában, energiahatékonyabbá tételében – mondta Andor László, megemlítve egyúttal a légszennyezés jelentős részét okozó, szilárd tüzelőanyagot használó háztartásokat is, amelyek fűtésrendszerét szintén biztonságosabbá és hatékonyabbá lehetne tenni az európai vagyonadóból befolyó pénzből. A vagyonadó bevételekből továbbá a közlekedés elektromosabbá tételére és a mobilitási szegénység csökkentésére is juthatna forrás – sorolta a volt uniós biztos.

A kezdeményezés sikeréhez szükséges egymillió aláírás alig több, mint harmada gyűlt össze október 3-ig, Magyarország alig több mint tíz százalékát teljesítette eddig a rá eső résznek  a mintegy ezerötszáz aláírással. Ez annál is meglepőbb lehet, mivel Magyarországon kifejezetten elszabadulóban van a szupergazdagok vagyona, miközben széles néprétegek egyre inkább  megélhetési nehézségekkel néznek szembe. A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég napokban közzétett közleménye szerint „iszonyatos pénz ömölhet majd a következő öt évben a privátbanki számlákra, a kezelt vagyon mérete a 2023-as 8575 milliárd forint után 2028-ra meghaladhatja majd a 20 ezer milliárdot – ám az elitklubok ügyfélszáma eközben nem változik”. A látszólagos érdektelenség mögött talán az is állhat, hogy az átlagos újságolvasó, tévénéző aligha hallott sokat a kezdeményezésről.

Andor László nagyon sajnálná, ha október 9-ig nem gyűlne össze a szükséges számú aláírás. A Zöld Hang kérdésére elmondta: az uniós vagyonadó kérdésétől függetlenül nemzeti szinten bevezethető a leggazdagabbak vagyonának megadóztatása, hosszabb távon azonban az uniós szintű szabályozás lenne előnyösebb. Az uniós szintű cselekvést indokolja az is, hogy azok, akik hatékonyan fellépnek a klímavédelem érdekében, ne érezzék úgy, hogy rövid távon versenyhátrányba hozzák magukat, miközben ha sikerrel járnak, akkor abból mindenki profitál – tette hozzá Andor László.

Az európai polgári kezdeményezést itt írhatja alá, mint magyar (és uniós) állampolgár.

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére