Hagyjuk szenderegni a redőnytokba költözött denevért! Tavaszig tilos kilakoltatni a téli álmot alvó kisemlősöket

A természetben sziklaüregekbe, barlangokba, fák odvaiba húzódnak be ilyenkor a téli álomra készülő denevérek, a városban azonban efféle rejtekhelyeket nem találnak. Helyette jellemzően a panelépületek repedéseibe, redőnytokokba, erkélyek lomjai közé bújnak néhány hónapra, ahol bosszúságot vagy riadalmat is okozhatnak. Késő ősztől kora tavaszig azonban nem szabad háborgatni a védett kisemlősöket, mert a szendergő denevérek rendkívül sérülékenyek. Van mód a denevér-szálláshelyek jogszerű megszüntetésére, de csak az év bizonyos időszakában, engedély birtokában, ezért egy épületfelújítás előtt ajánlott alaposan felmérni, laknak-e repülő társbérlők a házban.

„Sok helyen még ilyenkor is tartanak az épületszigetelési munkák, de nagyon fontos, hogy az ingatlan üregeiben, réseiben most felfedezett, telelésre készülő denevéreket ne háborgassuk. Leginkább ezzel tudjuk segíteni ezeket a fogyatkozó számú, védett kisemlősöket” – mondta el a Very Important Planet érdeklődésére Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

Barna hosszúfülű denevér. Forrás: Mészáros József

Téli álomban védtelenek

Hazánkban 28 denevérfaj él, midegyik védett.

A rovarevő repülő emlősök a csökkenő hőmérséklet és a rövidülő nappalok hatására késő ősszel, tél elején álomba merülnek, ezután hónapokig a testükben elraktározott zsír biztosítja számukra az energiát. A téli szendergésük alatt testhőmérsékletük 5-8 fokra csökken, anyagcseréjük minimálisra csökken. Ebben az állapotban a legvédtelenebbek a külső hatásokkal szemben, így nagyon fontos, hogy a március közepén esedékes „ébredésükig” biztonságos, védett helyeket találjanak. A természetben ez sziklaüregeket, faodvakat, barlangokat jelent, városban pedig főleg lakóházak – jellemzően panelépületek – réseibe, templomtornyok üregeibe húzódnak be, és igyekeznek átteleleni, gyakran csapatosan.

Engedély nélkül tilos

Az MME azt javasolja, hogy még a tervezett épületfelújítási munka előtt, a kisemlősök aktív időszakában fel kell mérni a falak üregeinek lakóit – számukat, fajösszetételüket -, és kijelölni a legközelebbi megfelelő helyet, ahol pótolható a megszűnő szálláshely egy mesterséges denevérodú felszerelésével. A törvényes eljárás szerint engedélykérelmet kell benyújtani a megyei kormányhivatalhoz az eddigi denevér-szálláshely megszüntetésére, amit csak az engedély birtokában, és annak megfelelően április 1. és 31, illetve augusztus 15. és október 31. között szabad elvégezni. A denevérek biztonságos eltávolítására több mint 15 éve létezik természetvédelmi szakemberek közreműködésével kidolgozott technológia, amelyről az MME honlapján részletesen lehet tájékozódni.

Ha lehet, pótoljuk mesterséges odúval a megszűnőt

Ha a denevérek telelni például behúzódnak a redőnytokba, akkor sem kell pánikba esni – hangsúlyozta Orbán Zoltán -, hiszen a kisemlősök senkire sem jelentenek veszélyt. A szakember azt tanácsolja, ha tehetjük, készítsünk mesterséges denevérodút – amelyhez hasznos instrukciókat találunk az MME honlapján, de akár de vásárolhatunk is ilyet –, majd, amennyiben egy-két egyedről van szó, fogjuk meg egy ronggyal, és költöztessük át oda.

Máskülönben hagyjuk őket békében szenderegni márciusig.

Ha november és április között egy egész telelő kolóniába botlik mondjuk az épületszigetelés kivitelezője, a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságát kell értesítenie: a szakemberek eldöntik, hogyan lehet a helyzetet megoldani úgy, hogy közben a kisemlősök biztonsága se kerüljön veszélybe.

A denevérek befalazása vagy más módon történő elpusztítása ugyanis amellett, hogy súlyos ökológiai kárt okoz, bűncselekmény.

Borítókép: Wikipedia Commons

Oldal Tetejére